Zubní poradna

Mezera mezi horními jedničkami

Dobrý den,
rád bych se zeptal, jaké jsou možnosti odstranění mezery mezi dvěma předními zuby. Provádíte takové zákroky?

 

Dobrý den,

nejčastěji se tento problém řeší domodelováním fotokompozitním materiálem. Pokud by mezera byla moc velká a samotné rozšíření jedniček by již bylo neestetické, je třeba upravit i dvojky případně i trojky fasetami nebo korunkami s celkovým vzhledovým posunem všech zúčastněných korunek směrem ke středu. Jiná cesta je ortodontický posun - rovnátka.

Komplexě poškozené zuby, obavy z ošetření

Dobrý den, rádas bych se Vás zeptala...potřebovala bych poradit. Již odmaličkamám problém se zuby....rostou mi křivě, špičákymám doslova jako upír...zubymám hodně zkažené i v mém věku :( (20 let) mám tam i díry a myslím i s kousky zubů...u předních zubů mám odlomeniny a asi i hluboké kazy....citím se nepříjemně nemůžu se pořádně usmát.....už se i stydím jak na veřejnosti tak pokud bych šla k zubařovi.....ráda bych ještě dodala že mám ze zubaře panickou hrůzu a hlavně hrůzu z toho co by mi řekli :( děkuji za radu

 

Dobrý den,
pokud jste rozhodnutá se stavem chrupu něco udělat, nezbývá než udělat první krok a objednat se. Podobných případů je mnoho a lékaři se s tím setkávají často, takže nemusíte mít obavy. Je ale třeba počítat při takovýchto komplexních případech s větším časovým i finančním zatížením. V případě zájmu se můžete objednat telefonicky na konzultaci.

Zánět dutin, bolest zubů a trhání

 

    Dobry den,chtel sem se zeptat provadite operaci zubu ? Mám zanet dutin a uz tyden me boli zuby, pred tydnem me bolel jen jeden, ale ted me boli 3.. Dá se to nejak lecit tim, ze by slo ty zuby vytrhnout ? A jestli ano kolik by byla cena. Děkuji.

 

Dobrý den,

pokud máte zánět dutin (horní čelist - bolí spíše zadní zuby), tak by Vás měli léčit na ORL. Trhání zubů by pravděpodobně nepomohlo a bylo by to poněkud devastující.
 
Můžete mít i zánět zubního nervu, kdy pak mohou bolet i zuby okolní. To se řeší ošetřením zubního kanálku -  endodonticky . Orientační ceny - viz ceník.

 

Zub vytržen před 20 lety, lze nahradit implantátem?

Dobrý den,mám dotaz:Myslíte že je nějaká možnost zavedení implantátu v dolní čelisti 5 když je tento zub vytržen přibližně 20 let nebo mě zbývá řešení můstkem?

 

Dobrý den,
pokud je mezera dostatečně široká a kosti je dostatek, lze implantát zhotovit.
V případě zájmu se můžete objednat telefonicky na konzultaci.

Poškozený kořen pod korunkou u horní jedničky

Dobrý den, moc prosím o radu, současně mě již dlouhodobě trápí a obtěžuje zub 1., kde mám trn s korunkou, kořen je původní, zub zahnívá a zapáchá, vytéká z pod zduřelé dásně hnisavý roztok. Je účelné korunku sundat, vyčistit výplň a nanést znova nebo spíše vytrhnout a udělat implantát? Situace je dlouhodobá, o zub jsem přišla před 25 lety. Moc děkuji za Vaši odpověď

 

Dobrý den,
pokud je kolem zubu takový zánět, že vytéká hnis, bude pravděpodobně nutné jej vytrhnout a nahradit. Často se u kovových kořenových čepů stává že kořen podélně napraskne, což lze vyřešit pouze vytržením. Čím déle je zánět kolem zubu, tím výce bude kost poškozená a ustoupená, což může znesnadnit implantaci. V případě zájmu se můžete telefonicky objednat na konzultaci.

Selhávající korunky, obavy z ošetření, implantáty

Vážený pane doktore, mám na Vás dotaz, týká se to mého chrupu,levá strana chrupu nahoře, kde mi chybí7,8 ,6 je ulomená a zalepená asi 9 let 5, keremická korunka , kterou mám už asi 20 let je je stále ve výborném stavu,ale začíná mě zlobit 4,kde mám korunku 3 roky a minulý týden při kousnutí vypadla. paní zubařka mě ji přilepila zpět a říkala, že kořen začíná uhnívat.říkala, že je to na můsek já se chci zeptat zda se dá ještě kořen zachránit nebo se musí extrahovat, nerada bych o něj přišla.přemýšlěla jsem o implantátu aspoń na 4 nebo myslíte,že by byl lepší můstek, když mám tak špatné zuby ??zubaře se hrozně bojím a každá návštěva je pro mě šílený stres....nerada bych přišla o další zub.z můstku mám strach, protože by musela brousit asi zdravou 3.ráda bych slyšela Váš názor nebo radu, zda by se ty mé 3 zuby daly zachránit. Předem děkuji.

 

Dobrý den,
situaci je komplikované posuzovat takto na dálku. Závisí na tom, do jaké míry je kořen zničený a zda by jej bylo možno použít.

Brousit zdravou trojku je jistě škoda.

Zubaře se není třeba obávat i když jsou i příjemnější věci :). Občas nám pacienti usnou na křesle, takže už to pro ně takový stres není.

V případě zájmu se můžete telefonicky objednat na konzultaci.

Problémy se zbytkem kořene po trhání zubů

Dobrý den, rozhodla jsem se Vás kontaktovat dřív, než navštívim stomatolog. O co se jedná, před 4-5 lety se mi začala kyvat a bolet stolička vlevo nahoře, moje tehdejší zubarka mi zub ošetřila a zablombovala,ovšem měsíc na to se mi vedle zibu v oblasti patra udělala boule, nijak nebolela nic, pak se z ní začal tlačit zub, zašla jsem proto opět k zubarce a ta mi řekla, že to nic není.. No samozřejmě se mi vedle zablombovane mléčné stoličky vyklubal dvojka, zdravý zub. No po roce se mi začal lámat a drolit a trvalo to docela dlouho, až mi zůstal jen kousinek v dásně který nejde téměř vidět. Bolet mě to neboli, otok kolem zubu také není, obcas se pri cisteni spustí trochu krve, ale u zubare jsem s tím nebyla. Jsem rok a půl po porodu. No před 3 dny mě začala bolet horní ceslist a cítím tlak v hlavě, žádný že zubů však neboli ? Je možné abych měla zánět ? Vím, že k zubaři musím, ale mám docela strach co se bude dít. Děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
je obtížné se konkrétněji vyjádřit bez vlastní prohlídky v ústech. Je možné, že po trhání/ odlomení zůstal v dásni kus zubu, který se infikoval a bylo by jej dobré vyjmout. Zákrok se provádí v lokálním umrtvení, takže není třeba mít obavy.

Bělení zubů s korunkami a výplněmi

Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat, chtěla bych si nechat vybělit zuby ale mám pravou horní jedničku umělou a na dvojce vpravo mám korunku. Vím, že se nedoporučuje bělení když nejsou zuby všechny přírodní. Předpokládám, že po bělení by zuby měly každý jiný odstín.Co by jste mi prosím doporučil?

 

Dobrý den,
zuby lze vybělit a po ustálení barvy předělat kompozitní výplně a případně i korunku, protože umělé náhrady bělit nelze.

 

Nedrží dolní celková náhrada

Dobrý den, prosím o informaci, jak se řeší problém se spodní zubní náhradou, když mizí kosti- dásně na které by měla držet?

 

Dobrý den,
u dolní celkové náhrady je problém s držením v ústech častý, jelikož plocha, kterou se protéza opírá o sliznici je malá, tudíž se zde hůře uplatní držení vlivem podtlaku. Pokud došlo k výraznější změně kostěného podloží, lze náhradu rebazovat - podložit novou pryskyřicí. To však držení protézy pomůže jen dosti omezeně. Lepším řešením je hybridní náhrada na implantátech.

Návrat k předchozímu zubaři

Dobrý den, 

již jsem Vás, pane doktore, jednou prosila o radu ohledně zubů a vy jste mi ochotně odpověděl
a dobře poradil.
Nyní, pokud budete mít čas, bych Vás chtěla požádat, zda byste mi mohl poradit, zda 
mohu vypovědět registraci u nového pana zubaře.
Je to asi týden, jsem u něj podepsala registraci, je o něco starší jak ten předchozí 
a má ordinaci blíže k mému bydlišti.
Jenže po prvním vyšetření (jen rychlá prohlídka zubů), mě tento pan zubař nepřesvědčil a také dle 
negativní výpovědi jedné jeho bývalé pacientky a tak bych se ráda vrátila zpět k tomu původnímu, 
jelikož jsem zatím u něj registraci nezrušila ani sestra od toho nového zubaře.  
Je tedy možné po týdnu registraci písemně zrušit nebo jak se v tomto případě zachovat ?
Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den,
pokud byla provedena vstupní kontrola u nového lékaře, můžete se k jinému (původnímu) lékaři zaregistrovat po uplynutí třech měsíců.
Pokud by bylo do té doby třeba nějaké akutnější ošetření, může Vám je původní lékař provést (pokud Vás vezme zpět), ale bez účasti pojiťovny, dle svého ceníku.

Bolest zubů pod můstkem - před porodem.

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda se dá normálně s můstkem na předních 5ti zubech, normálně rodi . Občas citím menší tlak pod nim. Moje zubní lekářka mi řekla, že bez rengenu nedokaže říct, zda mužu normalně rodit a jestli se mi nahodou neuvolní při delším porodu a tlačení. Chtěla bych znát váš názor. Jsem v 37 tydnu těhotenství. Moc vám předem děkuji.

 

Dobrý den,
co se týče uvolnění můstku při porodu, tak to závisí na jeho upevnění a na kvalitě vlastních zubů pod ním. Menší tlak pod můstkem může být zánět, např. po odumření zubu. Malý rtg snímek při použití ochranných pomůcek by již v této fázi těhotenství neměl být problémem.

Zápach z úst

Dobrý den,
před půl rokem jsem si nechala udělat korunky na přední zuby, Vše bylo v pohodě až teď při skusu mi vytéká zapáchající voda kolem špičáku. Byla jsem u zubaře, ale říká, že korunky mi sedí dobře a dáseň je dobře kolem zubů, jen říkal, že mi trochu teče krev,ale ne moc. Mám vyplachovat, to ale funguje jen chvilku, pak musím neustále žvýkat aby mi nebylo cítit z úst. Prosím o radu.

 

Dobrý den,
těžko radit na dálku. Záleží na stavu kořenů, na přítomnosti parodontálních kapes, přesnosti protetiky a na každodenním používání mezizubních čistících pomůcek (mezizubní kartáček a nit). Zápach obvykle způsobují anaerobní baktrie, které přežívají v hůře dostupných - obtížně čistitelných prostorech. Pravděpodobně je vhodné navštěvovat i dentální hygienistku. Ve vašem případě bude problém pravděpodobně v oblasti špičáku, ale obecně může zápach z úst pocházet i z oblastí až za dutinou ústní.

Bolest zubů po nových výplních (plombách)

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, chodim ke svoji zubarce, ale ted ji vymenila jeji dcera, převrtala mi asi 7 zubu, bolí me pri kousani a nekdy jen tak bez podmetu.

 

Dobrý den,
bolest zubů po opravě výplní závisí na vzdálenosti defektu od nervu, na použitém materiálu a technice provedení. Někdy je třeba vyčkat určitou dobu, než se podrážděný zub zklidní. Jindy to již nerv nezvládne (zánět), pak je nutné provést endodontické ošetření.

Nezaložené sedmičky a osmičky, implantace šestky

  

   Dobrý den, chci se poradit. Dnes mi zubařka oznámila, že budu muset jít na implantát zubu č. 6 na pravé straně dole. Umělý mi totiž už několikrát vypadl a už tam nejde nasadit. Nenarostli mi sedmičky ani osmičky. Na implantát spodní pravé šestky mám strašně málo místa, prý to bude složité a musí se to proměřit. Takže teď budu mít místo zubu čtvrt roku díru, protože mi ho prý udělají až někdy v lednu. Je tento postup normální? Docela mě vystrašili, tím, jak mluvili o tom, jak to bude složité, nic podstatného a určitého mi neřekli. Ani cenu kupodivu. je takový postup normální? Navíc to bude dělat stomatolog, který s tím teprve začíná.  Budu Vám vděčná za odpověď. Děkuji

 

Dobrý den,
po vytržení je obvykle vhodné několik měsíců počkat až dorostou měkké tkáně a kost. Je možné že máte buď málo místa na šířku nebo na výšku. Délka implantátu je limitována čelistním nervem, který by neměl být porušen, jinak hrozí ztráta citlivosti rtu. Proto je vhodné při plánování použít CT, aby bylo možné rozměry změřit přesně a udělat si představu o trojrozměrné struktuře čelisti. Alespoň orientační cena by měla být známá předem. Ve složitějších případech je logicky zkušený implantolog výhodou.

 

Mnohočetné kazy, cena za ošetření bílými výplněmi pod mikroskopem.

 

   Dobrý den, bylo mi zjištěno několik zubních kazů, to znamená že mám špatně zadělávané zuby černými výplněmi. Navrhli mi abych si to nechala převrtat a znova zadělat tentokráte bílými výplněmi. Celé se to bude dělat pod anestezií a mikroskopem. Jedná se asi o 20 zubů. Poraďte mi prosím jestli to mám podstoupit.  Předem děkuji.

 

Dobrý den,

těžko radit na dálku. 20 kazů pod výplněmi je opravdu hodně, je otázka, v jakém jsou stádiu, jestli je nutné vše dělat hned, ale teoreticky to možné je. 
   Odstranění kazu pod mikroskopem mohu jen doporučit, práce je mnohem preciznější, přesnější a nemělo by se stát, že bude část kazu přehlédnuta a neodstraněna. Lékař pracující bez mikroskopu si myslí, že je všechno provedeno správně, ale teprve při kontrole (nebo lépe již během práce) s mikrosopem zjistí, co všechno je třeba ještě upravit a udělat lépe. 

   Pokud je zub oslaben, bílá výplň se nalepí na stěny a do určité míry přispívá k celistvosti zubu a působí proti rozlomení. Nutné je pak samozřejmě každodenně používat mezizubní kartáčky a niť, aby v mezizubních prostorech nevznikly kazy nové.

 

   Děkuji moc za odpověď. Škoda, že jsme od sebe tak daleko. Já vím že se na dálku bez rentgenu špatně radí ale aspoň za tuto odpověď Vám děkuji. Já se rozhoduji z toho důvodu že to je také finančně náročné, přibližně mě to má vyjít na 80.000. Chci se ještě zeptat, když to nepodstoupím, jaké nebezpečí mi hrozí. Také mám obavy z těch injekcí. Také mi bylo řečeno,že když některý zub je zesláblý tak se prý tahá nerv a dává se korunka. Děkuji

 

Dobrý den.
   Dle udané ceny to vychází 4000,- / zub, což není málo. Myslím, že u nás by to mohlo být i o 1/4 - 1/2 méně. Nemyslím si, že je nutné všechno spravit okamžitě, většinou jde takové ošetření rozdělit do několika měsíců.
   Pokud by kazy byly hluboké tak časem dojde k zánětu dřeně - viz endodoncie a pak je často nutná korunka, někdy může hrozit i ztáta zubu.

 

 

 

Vhodný čas pro zavedení zubního implantátu po vytržení zubu

Dobrý den

chci se zeptat,lze zavést zubní implantát,když mám zub vytržený již přes 3 roky.Je stanovený čas do kdy se musí zákrok provést po vytržení zubu?Jedná se o horní jedničku.

 

Dobrý den,
v podstatě platí, že pokud kost není zatěžována tak atrofuje (ubývá). Tzn. čím delší dobu se implantace odkládá, tím složitější pak může být vzhledem k nedostatku kosti. Nelze přesně říci o kolik kost ubyde např. za rok. Je to individuální a záleží to také na lokalizaci mezery a stavu okolních zubů.

 

 

Zánět a anestezie

Dobrý den,

mám dost velký strach ze zubařů, mimo jiné proto, že s nimi nemám většinou příliš dobré zkušenosti. Kvůli tomu se snažím návštěvám zubních ordinací vyhýbat. Před několika lety mi ale částečně vypadla plomba na horní stoličce. U zubaře jsem nebyla a po nějaké době se mi vytvořil otok v oblasti dásně u tohoto zubu, který začal bolet. S tímto zubem jsem měla problémy již dříve, a pokud vím, měla bych mít u něj i vytrhané nervy, přesto se objevila bolest. Když byla bolest hodně veliká, zašla jsem nakonec na pohotovost, kde mi zub úplně vyvrtali a doporučili, ať si zajdu ke svému zubnímu lékaři, aby mi zub ošetřil. Po několika dnech mi ze zubu vytekla krev, otok se zmenšil a zub přestal bolet.

Bohužel nemám žádného stomatologa a strach mi nedovolil k někomu se přihlásit. Další dva roky jsem nikde nebyla. Za celou tu dobu už zub nebolel, ale menší otok nad dásní zůstal. Z Vašich odpovědí v zubní poradně jsem vydedukovala, že se zřejmě jedná o dlouho neléčený zánět, který by se léčil čištěním kanálků. Ráda bych se proto zeptala, kolik zákrok stojí, jak dlouho asi trvá a zda Vaše anestezie skutečně znecitliví zub natolik, aby při zákroku nebolel. Již dvakrát jsem absolvovala (s různými zuby) trhání nervů i čištění kannálků, během toho mi jen jednou byla podána anestezie, ale bolest byla i přesto poměrně velká. Když jsem později mluvila s dalšími lidmi, kterým byla podána znecitlivující injekce, překvapilo mě jejich tvrzení, že anestezii provází úplné znecitlivění, zhoršené ovládání svalů ve znecitlivělé části úst atd. Já nic podobného nezaznamenala a nepoznala jsem rozdíl mezi pocitem před a po podání injekce. S tím souvisí i můj další dotaz. Může se stát, že by na mě anestezie působila slaběji?

Předem moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

 

Dobrý den,

   anestesie působí tak, že ve většině případů je ošetření bezbolestné (není cítit ostrá bolest, může být cítit jen tlak). Výjimky jsou vzácné (masivní zánět, který má kyselý charakter může částečně neutralizovat zásadité anestetikum).

  Dlouho otevřený zub bývá často zničený kazem zevnitř a ošetření kanálků již nemusí být indikováno a jediným řešením je extrakce - vytržení zubu. Při nedokonalém zaplnění kanálků přetrvává zánět pod zubem - v kosti.
  
   Pokud zůstává ještě dostatek tvrdých zubních tkání, je endodoncie možná. Cena závisí na náročnosti a potřebném čase na ošetření. Je také rozdíl, zda se jedná o primární endodoncii, nebo o opravu nedokonale zaplněných kanálků. Orientační cena je v našem ceníku.

 

 

Nález na tvrdém patře

Dobrý den, prosím o radu, v roce 2013 od ledna jsem byla léčena na tlak v krku nebo svírání, a za cca 3 měsíce na to jsem si na levé části tvrdého patra našla výrůstek,který není okem viditelný, jen na omak znatelný, na ORL mi řekli, že jde o kostní výrůstek a nemám to dráždit a za 3 měsíce na kontrolu. Jenže výrůstek se protáhl do válečkovitého tvaru, byla jsem poslána na ct s kontrastní látkou a výsledek zní že je patrna určitá asymetrie vzduchového sloupce s lehčím zhmožděním podslizniční tkáně parafaryngeálně vlevo, paranasální dutiny norm velikosti i transparence.Parotidy norm tvaru, velikosti, cévní struktury i krční uzliny bez patol. Mám být klidná, je ct s kontrast. látkou přesné nebo je potřeba jiné vyšetření nebo odběr krve, přicházím skoro denně do styku s chladícím olejem při broušení nástrojů na cnc brusce, ve kterém se vyskytuje karbid. Jinak mě nic netrápí, nekašlu, nechraptím, jsem abstinent, nekuřák, 44 let. Ten malý válečkovitý útvar stále není okem viditelný, je hladký na povrchu, jen ho občas cítím, jakoby to chtělo trošku bolet. Nevím co si mám počít. Za 14 dní jdu na operaci štítné žlázy a pak na kontrolu na ORL.Doporučil by jste ještě nějaké vyšetření? Děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
nejsem si jistý, zda útvar na tvrdém patře může mít souvislost s tlakem a svíráním v krku. Pocitově to není vyloučeno.

 CT s kontrastní látkou muže buď zviditelnit útvar s rychlejším růstem buněk (podání do žíly), nebo při podání ústy zvýrazní tvar dutých orgánů. Je to tedy dobrá diagnostická metoda, ale ke stanovení diagnózy je třeba vzít v potaz celkové souvislosti. 

  Pokud se na patře jedná o výrustek kosti, je možné, že občasná citlivost sliznice vznikne tlakem potravy a mírným zhmožděním proti kostěné hraně.

  Doporučil bych vyšetření na stomato-chirurgii.

 

 

Komunikace s nosní dutinou

Dobrý den,

byla jsem trhat horní šestku, bohužel to byla komplikované se separací kořenů a následnou komunikací do nosní dutiny, dva ddny poté byla provedena revize aby do nosní dutiny nebyla díra, po dvou dnech cítím opět díru do nosní dutiny a vzduch, který tam prochází, chtěla jsem se zeptat, zda se to samo nezahojí, nesroste nebo je nutné opět udělat revizi a znovu sešít?

 

Dobrý den,

bude lepší, pokud se dostavíte opět ke svému lékaři. Pokud je komunikace malá, možná by se sama zavřít mohla, ale i tak, pokud se do čelistní dutiny dostane nějaké jídlo, mohl by z toho být zánět. Nejlepší je otvor uzavřít.

 

 

Záchrana ulomené horní osmičky

Dobrý den, mám částečně ulomenou osmičku vlevo nahoře. Můj zubní lékař mi sdělil, že již zub nejde zaplombovat ani dát korunku a že ho bude muset vytrhnout. je nějaká možnost zub zachránit - kořenová nástavba? Děkuji

 

Dobrý den,
horní osmičky se obvykle rozlomí v důsledku kazu, jelikož přístup při čištění kartáčkem je omezen. Pokud by zubu po odstranění všech kazivých hmot zůstávalo ještě dostatečné množství, lze čistě teoreticky provést ošetření kořenových kanálků, zhotovit kořenovou nástavbu a korunku. Jelikož je řádné ošetření kořenových kanálků obvykle obtížné (i u zubů více ve předu) a prostor pro instrumentaci je v oblasti osmičky minimální, dále význam těchto zubů při kousání je též nepodstatný, nevyplatí se obvykle do tohoto ošetření ve většině případů investovat a je vhodnější extrakce - vytržení.

 

 

Roztahování zubů

Dobrý den, v úterý sem šel na rovnátka jenže oni mi dali do pusy nejdřív něco na roztahování zubů.Dnes je pátek a mám z toho odřenej až do krve jazyk, nemáte nějaký tipy, protože do června to takhle nevydržím..

 

Dobrý den,
ortodocii neděláme, napadá mě dočasné překrytí žvýkačkou. Ale pokud by dráždění mělo trvat déle než několik dní, tak bych doporučil zajít za ošetřujícím a požádat o úpravu.

 

 

Zaklapávací náhrady na implantátech

Dobrý den,

mám dotaz ohledně snímací náhrady na zaklapávajících inplantátech, jestli tyto náhrady se musí sundávat každy večer a nebo po každém jídle.

 

Dobrý den,
hybridní náhrady na implantátech jsou náhrady snímací. V ústech jsou stabilní, a tak  se pod ně nedostává tolik potravy jako u protéz klasických. Nicméně z povahy snímací nahrady to nelze zcela vyloučit. Všechny snímací náhrady je nutné nejméně jenou denně z úst vyjmout a vyčistit.

 

 

Nepřesné korunky

Dobrý den. Je potřeba vyměnit keramické korunky, pokud jsou na rentgenu vidět převisy (tři korunky na stoličkách). Korunky nejsou opotřebované a zatím nemám problémy. Řešila bych to pokud by nastal problém. Prosím o Váš názor. Děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
nepřesné zakončení korunek se obvykle neprojeví okamžitě. Správně by měly korunky plynule navazovat na zub. Proto je však třeba pečlivě brousit na cirkulární schůdek a tento schůdek umět otisknout. Jedině tak v laboratoři poznají, jak má být korunka dlouhá (směrem k dásni) a široká. Pokud je korunka širší, dráždí dáseň, je zde těžko čistitelný prostor. Vzniká zde obvykle zánět, který při chronickém působení způsobuje úbytek závěsných vazů zubu, poté i kosti (jako parodontitida). Pod převisem mohou vznikat kazy. Obdobná situace vzniká, i když je korunka na schůdku naopak moc tenká. Zhotovení přesné korunky není vůbec jednoduché, ale lze toho při použití správných postupů a materiálů dosáhnout. (I když nejlepší je korunku vůbec nepotřebovat, jelikož i u přesné práce je na rozdíl od zdravého zubu vždy přechod korunka-zub, který je vždy náchylnější na kaz, než intaktní sklovina. Při ošetření korunkou (nejenom) je nezbytné mezizubní čištění, pak je úspěch dlouhodobější.  

 

 

Vytrhnout špičáky pokud rostou mimo?


Dobry den,

Chtel bych se na neco zeptat. Horni patro zubu mam uplne rovne jen trojky-spicaky mi rostou uplne mimo osu zubu, jakoby upiri zuby. Jsou tam uplne zbytecne a brani mi se smat. Je mozne zuby vytrhnout ? Dekuji za odpoved

 

Dobrý den,
špičáky vzhledem ke svému silnému kořenu a pevné struktuře patří k nejdůležitějším zubům. Proto se trhají jen v nezbytném případě. Doporučuji se obrátit na ortodontistu a zvážit úpravu pomocí rovnátek.

 

 

Poškozený jazykový nerv

Dobry den

Prosim Vas o radu, v kvetnu 2013 jsem mela pod celkovou anestezii vytazene vsechny 'OSMICKY". Od operace jsem mela hodne strpnutu pravu stranu jazyka, postupne se to zlepsilo ale porad to neni uplne v normale. Pouzivam vit B jak mi bylo doporuceno, je jeste sance ze tenhle stav uplne vymizi?
Dekuji

 

Dobrý den,
trhání dolních osmiček může být někdy velmi komplikované a v jejich blízkosti probíhají dva hlavní nervy - jeden pro jazyk a druhý pro půlku dolní čelisti a polovinu rtu. Jejich poškození může mít za následek částečnou nebo i úplnou ztátu citlivosti v těchto oblastech. Hojení probíhá řádově v měsících. Pokud se stav zlepšuje, je šance, že dojde k úplné reparaci.

 

 

 

 

Bolest jazyka po umrtvení zubu

Dobrý den,

prosím o radu: 2.1.2014 jsem byla u svého zubního lékaře, který mi umrtvoval zub. Při injekci jsem ucítila 2x úporné prasknutí v jazyku a od té doby mě jazyk bolí, trne a pálí. Je to již 3 týdny a bolest neustupuje. Prosila bych radu, zda je možné bolest nějak uklidnit. Pan doktor mi řekl, že je to zřejmě prasklá cévka a je to na měsíce. Mimochodem lékař je to velmi výborný, jemu za to vinu nedávám. Jen bych prosila o radu.

 

Dobrý den,
mohlo dojít k poranění jazykového nervu, pro rychlejší regeneraci bych doporučil užívat vitamín B 2-3x denně.

 

 

Životnost zubních implantátů

Dobrý den,

chci se zeptat na implantat. Když se uvádí životnost impl. 10 let co se děje poté?? dá se opět dát úsměv dohromady?? děkuji

 

Dobrý den.

Po 10 letech se uvádí funkčnost cca 90 - 95% zavedených implantátů. To znamená, že toto množství funguje dále a životnost může být několikanásobně delší. Je možné, že do té doby může dojít k opotřebování povrchu korunky, pak by se opravila/měnila pouze viditelná část - korunka. Implantát v kosti zůstává dále.

Životnost je z velké míry závislá na kvalitní ústní hygieně, tj. každodenní večerní čištění implantátu ze všech stran - tedy i mezizubně (cca 1 minuta). Pokud se implantát nedostatečně čistí, dojde k rozpuštění okolní kosti, obdobně jako kolem zubu při parodontitidě.

Pokud by skutečně došlo ke ztrátě implantátu, musí dojít nejdříve k eliminaci zánětu, vyhojení kosti, případně k náslené kostní augmentaci. 
Následně by bylo možné implantát zavést znovu.

 

Praskání horní celkové snímací náhrady

 

Dobrý den. Prosím poradit. Mám horní snímací náhradu, dolní chrup korunky - pryskyřice+kov. Neustále mi horní náhrada praská. Co se s tím dá dělat? Děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
lze zhotovit novou náhradu, nebo starou rebazovat (podložit novou pryskyřicí) a dobře vyartikulovat - aby byl správný skus. Snímací náhrady by se měly čas od času nově podložit, protože se kost mění (zvláště pokud byly zuby vytrženy v nedávné době) a pod náhradou vzniká prostor. Protéza pak nemusí držet a praská.

 

Cena implantátů a dentální hygiena

 

Dobrý den,
měl bych jen pár otázek. Na internetu jsem si našel Vaše stránky a jeví se mi celkem solidně. Měl bych zájem o zubní implantáty, ale nejdřív tak ke konci roku, protože dřív ani nebudu mít na to časový prostor. Od mala mám problémy se zuby (zvýšená kazivost) a vloni při nehodě na moto sem při pádu skousnul trošku víc silně a zadní zuby (pětky šestky sedmičky se mi lehce odštíply), jenže problém je ten, že v tomhle ohledu sem strašnej ''Lajdák'' a nic sem s tím nedělal a samozřejmě během roku a půl tam nemám skoro nic z těch zubů. Takže jen tak předběžně bych se chtěl zeptat na kolik by cca, jen tak fakt od oka když to napíšete, vyšlo zavedení asi osmi implantátů. Abych věděl, jak se mám finančně připravit. Plus samozřejmě bych si nechal vyladit a dát do kupy ostatní zuby, protože to taky není žádná sláva. Už mě to delší dobu štve a musím to řešit .

Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den.

 

Dobrý den,
děkujeme za Váš zájem a hodnocení stránek.

    Před zavedením implantátů je nejjistější postup vytrhat všechny nepoužitelné zuby a počkat 4 - 6 měsíců na zahojení kosti. Je možné, že některé z poškozených zubů bude možné použít po ošetření kořenových kanálků, zhotovení nástaveb a korunek (můstků) bez nutnosti implantátů.

   Co se týče ceny, vychází jeden kompletní zub na implantátu dle ceníku cca 23 tis. Kč. Pokud je mezera větší, není vždy nutné použít stejný počet implantátů, kolik je chybějících zubů, ale někdy méně. Mezizuby (mezičleny) pak stojí do 5 tis. Cena se platí zhruba po polovinách, druhá polovina se hradí cca za půl roku, při protetické fázi.

   Předem bych chtěl upozornit, že umělý zub na implantátu je nutné čistit minimálně stejně pečlivě, jako zuby vlastní. Jedině tak lze zaručit dlouhodobou životnost. Potřebnou instuktáž a nácvik mezizubního čištění poskytujeme také, prostřednictvím naší dentální hygienstky. Před zavedením implantátů je vhodné, aby byla dutina ústní ošetřena tak, aby byly eliminovány všechny zánětlivé procesy a nemohly ovlivnit vhojení implantátů.  

 

   V případě zájmu se můžete telefonicky objednat na osobní konzultaci.

 

 

Použít antibiotika při opakovaných zánětech kořenových kanálků a okolí ?

 

Dobrý den.
V průběhu několika málo měsíců jsem měl zánět kanálků s váčkem na 6. vpravo nahoře s boulí na patře nad tímto zubem, poté 7. vlevo nahoře opět to samé, nyní je vidět na RTG v kosti 6. vlevo nahoře bakteriální ložisko. 6. vpravo byla endodonticky ošetřena, 7. vpravo vytržena. Domnívám se, že měla být hned při 1. "bouli" na patře zahájena léčba antibiotiky (V-penicilin 750mg, Augmentin). Lékař - zubař mi odmítá předepsat antibiotika, říká, že je předepsat nemůže a že je to zbytečné. Mám obavu, že se situace bude opakovat i u ostatních zubů zánět kanálků- boule na patře - ztráta zubu (nebo umrtvení) pořád dokola. Dle mého názoru je nutné to přeléčit ATB v délce 4-6 týdnů. Je postup mého zubaře ohledně neposkytnutí ATB správný? Kde mám antibiotika sehnat, když mi je odmítá předepsat? (žádnou alergií, kontraindikací na ATB netrpím).

Děkuji za odpověď

 

Dobrý den,
léčba chronického zánětu kosti způsobeného bakteriální infekcí pocházející z kořenových kanálků devitálního zubu se primárně antibiotiky neřeší. Antibiotika mohou působit pouze tam, kde je krevní zásobení - tedy v kosti, nikoli v kanálcích odumřelého zubu. Nejdůležitější  je co nejdokonaleji zbavit infekce kořenový systém pomocí endodoncie a kost se již obvykle vyhojí sama, jelikož zde působí prvky imunity obsažené v krvi. Pokud by se užily ATB a v kanálcích by přetrvala infekce, mohlo by sice dojít k dočasnému zlepšení, ale situace by se opakovala. Užívání ATB není pro tělo nic zdravého, zvyšuje se také pravděpodobnost tvorby rezistentních mikrobů, a proto by měly být užívány jen v nutných indikacích.

 

Dotaz na řešení chybějících zubů v dolní čelisti - implantáty nebo snímací náhrada?


   Vlevo mam zuby 1,2,3,4, ale lecene kanalky, pravo mam 1,2,3,4, jinak vse bez zubu. Prosim o vas nazor na dobre reseni, ale nechtela bych hacky, jsem z toho zoufala. Nemohu poradne jist. Dalo by se odhadnout cenu? Moc dekuji za odpoved.

 

Dobrý den.
 Pokud Vám chybí na obou stranách 5,6,7 a byl by v tomto místě dostatek kosti, pak je nejvhodnější použít 2-3 implantáty na každou stranu a náhrada je pociťována jako vlastní zuby. Jestli by bylo kosti málo, lze v některých případech tento nedostatek vyřešit doplněním "kosti umělé". Pokud by Vám nevadila snímací náhrada a pouze nechcete mít viditlné spony (háčky), pak by záviselo na kvalitě zbvývajících zubů. Podle toho by se rozhodlo, kolik jich je třeba použít, vyrobily by se na ně speciální korunky, díky nimž by snímací náhrada fungovala i bez háčků. Odhad ceny co se týče implantátů lze odhadnout dle ceníku na našich stránkách (cca 22. tis/zub na implantátu, mezizub do 5000,-). Odhad ceny jiného řešení by byl zavádějící, jelikož variant je mnoho a závisí na konkrétní situaci v ústech. V případě zájmu se můžete telefonicky objednat na konzultaci.

 

 

Bílé výplně a sundávací rovnátka

 

Dobrý den. Mám skvrny na předních zubech a doktor mi doporučil bílou výplň. Nosím ale sundávací rovnátka, a tak bych se chtěla zeptat, zda by rovnátka nějak neporušila vybělené zuby, nebo zda by se výplň vlivem rovnátek neobrousila? Děkuji.

 

Dobrý den,
rovnátka by kvalitním výplním ublížit neměla. Při nasazování a sundávání se může projevit dočasné obarvení výplní kovovými drátky rovnátek - jakoby počáráni, které je jen povrchové a mizí čištěním zubů.

 

Fotokompozit

 

Počet implantátů v bezzubé horní čelisti

 

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné při absenci celé horní čelisti nahradit např. pouze 4implantáty a doplnění celé čelisti jako např.můstek, nebo musí být každý zub nebo implantát zvlášt. Děkuji

Dobrý den,
v příznivém případě by takto šlo nahradit zuby po čtyřky (možná pětky). Klasicky se kompletní zuby v horní čelisti kotví na 8 implantátů s oboustranným sinus liftem, což je osvědčený protokol. Kost v horní čelisti je na rozdíl od dolní řidší a proto je lepší kousací sílu rozložit na více implantátů. Menší počet implantátů znamená vyšší riziko komplikací.

 

Zubní implantáty Brno

 

 

Mezera mezi zuby po ošetření bílou výplní

 

Dobrý den, prosím o informaci, zda je přirozené, že po zaplombování dolní šestky-největší stoličky bílou plombou, mám nyní mezi tímto zubem a vedlejším mezeru, kde mi zůstávají zbytky jídla a vždy je musím vyndávat zubní nití či párátkem. Pravděpodobně nelze provést plombu těšně vedle druhého zubu, ale ráda bych se na to informovala. Jedná se již o druhý zub, u kterého tento problém mám. Děkuji.

 

Dobrý den,
jelikož jsou bílé výplně během zpracování na rozdíl od amalgámu měkčí a tím je dosaženo menšího tlaku na matrici (plíšek tvořící dočasnou stěnu), je vytvoření bodu kontaktu často problematické. Také jsme s tím občas zápasili, ale  nyní používáme speciální systém matric a jejich napínačů (mimochodem dosti finančně nákladný), který tento problém spolehlivě řeší. Lze použít ve většině případů, kromě situace, kdy je stěna vlastního zubu již moc tenká (dočasný tlak napínače na zub je asi 7 kg) a když je zub destruován ve velkém rozsahu a napínač by nešel aplikovat. Otázkou je, jestli v posledních dvou případech by bylo vůbec vhodné bílou výplň použít a nebylo by lepší protetické řešení.

 

Fotokompozit

 

 

Komplikace po trhání dolní osmičky

 

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, v pondělí jsem byl na extrakci 8 retinované, mám tam 2 stehy, po dvou dnech mi tvář napuchla, zvracel jsem a z rány vytékal trošku hnis, to je asi běžné u těch to zákroků že? Paní doktorka mi napsala antibiotika.
Děkuji moc

 

Dobrý den,
po extrakci dolní osmičky se někdy vyskytují komplikace o nichž píšete. Tvář je dobré chladit, nepít horké nápoje. První den po trhání by se rána neměla intenzivně vyplachovat, aby se nevyplavila krevní sraženina, ze které probíhá hojení. Pokud se sraženina vyplaví, zůstane holá kost a tak vzniká dosti bolestivý stav - tzv. suché lůžko, jehož léčba může být komplikovaná. Bílá hmota v ráně nemusí být přímo hnis, ale bývají to zbytky potravy a produkty hojení. Při komplikacích jsou antibiotika vhodná - zejména při horečce, velkém otoku a pod.

 

Chirurgie

 

Laserová frenulektomie - odstranění retní uzdičky

 

Dobrý den,

 

ráda bych se zeptala na veškeré informace k odstranění retní uzdičky laserem. Díky retní uzdičce mám mezi horními jedničkami malou mezeru. Můj zubař tvrdí, že by to nemělo  ohrožovat mé zdraví, jde tedy spíše o "estetický problém". Další věcí je také to, že špatně snáším jakékoliv chirurgické zákroky (a injekce) na mém těle a tak jsem hledala jiné alternativy, až jsem se dostala k možnosti laserové frenulektomie. Ráda bych se dozvěděla přesný postup tohoto zákroku a zda a jak je bolestivý.

 

Dobrý den,

   záleží na tom, zda když se natáhne horní ret a na uzdičku se zatlačí, dáseň mezi zuby zbělá nebo se dokonce hýbe. Pokud ano, je pravděpodobné, že se mezera mezi zuby může zvětšovat, zuby se mohou snadněji vyklonit dopředu, oddalováním dásně je napomáháno jejímu ústupu - parodontitidě. Závažnost je individuální - podle místa úponu. Toto jsou hlavní důvody pro frenulektomii (odstranění retní uzdičky) - tedy zdravotní. Estetika je zde až na druhém místě a její porušení se projeví až sekundárně, při dlouhodobém tahu.
    Aplikaci laseru je možné použít i bez anestesie, ale jde o tepelnou energii, takže by to mohlo přeci jen trochu pálit. Proto před ošetřením dáváme malinkou injekci s nejtenší jehlou, která jen trochu štípne. To je ještě možno zmírnit povrchovou anestesií (gel). Zákrok trvá asi deset minut, naprosto bezbolestně. Po odeznění anestesie je rána cítit jako škrábnutí. Nic nekrvácí, nemusí se nic šít, nemusí se za týden vytahovat stehy, krásně se hojí. Nezaznamenali jsme ani jednu komplikaci. Zákrok se provádí na ordinačním křesle.

 

Více na Laserová frenulektomie.

 

Matná a poškrábaná sklovina po sejmutí fixních rovnátek

 

Dobrý den, prosím o názor, zda je možné (a případně jak) "opravit" sklovinu po nešetrném sundání fixních rovnátek (zbytky lepidla odstraňovány rychlou vrtačkou a poté odšrábávány něčím, co údajně mělo být natolik ostré, že to zuby pošrkábat nemělo, ale opak je bohužel pravdou). Sklovina je zmatnělá, poškrábaná a zuby mírně citlivější s hrubším povrchem. Děkuji.

 

Dobrý den,

nerovná/zabarvená sklovina po sundání fixních rovnátek může být hlavně ze tří příčin:

- není odstraněn veškerý fixační materiál
- během užívání rovnátek nebyl dostatečně odstraňován zubní plak kolem zámku, došlo k naleptání skloviny vlivem mikroorganismů (počáteční kaz), sklovina je bíle opákní, může být porézní a v pórech se vychytávají barevné pigmenty z potravy
- během odstraňování cementu opravdu došlo k podření skloviny, ve které se vychytávají pigmenty

A nebo kombinace předchozího.

Řešení:
Odstranění zbytků cementu, vyleštění skloviny a fluoridace, nebo při větším poškození oprava pomocí fotokompozitu.

 

 

Implantace u dospívajících

 

Dobrý deň

Rada by som sa obrátila na Vás s otázkou: môj syn má 16 rokov, ako 7 ročný na in-line korčuliach si vykĺbil prvý predný trvalý zub (11)- bola replantovaná, ale s postupným rozpadom koreňa, takže zub bol len ako medzerník. Teraz pre autoimunitné ochorenie mu bol extrahovaný ten zub- doporučené máme implantáciu. Lenže na pedochirurgii nám povedali, že to nie je vhodné pre deti od 18-20 a nepovedali prečo. Moja otázka: Prečo? Čo sa môže stať ak nie je ukončený rast? synn nemá ani jeden kaz a a zdravý pekný chrup, nechceme mu dať premosťovanie a brúsenie okolitých zubov, ke´d neskôr aj tak príde implantát. Čo sa môže stať? Pri raste čeľuste vypadne implantát? Vopred Vám ďakujem za odpoveď.
 
Dobrý den,
během růstu se neimplantuje proto, že implantát zůstává na místě a okolní čelist roste. Problém je zejména v případě můstků (více zubů) na implantátech, kdy by tato konstrukce mohla bránit růstu čelisti v daném místě a čelist by se mohla deformovat. V případě Vašeho syna bych 18 let věku považoval za vhodnou dobu implantace. Implantát nevypadne a ovlivnění růstu čelisti by již bylo minimální/žádné. Zhotovení můstku s nabroušením okolních zubů je jistě zbytečně destruktivní a je to až náhradní možnost při nemožnosti implantace (velmi malá pravděpodobnost). Při delší době po vytržení zubu dochází k úbytku kosti, takže během implantace je dosti pravděpodobné, že bude nutná augmentace - doplněnění kosti s překrytím membránou (není více zatěžující, než vlastní implantace).  
 
 

Horní můstek kouše proti dolním zubům opačně a je zde i mezera

 

Dobrý den,

prosím o radu. Nevím na koho se obrátit.

Našel jsem Vaší poradnu na netu. Nebo prosím, ke komu mohu poslat tento dotaz.

Zubařka tvrdí, že je v pořádku. Ale již jednou to posílala na opravu. Mám ty korunky přidělané  zatím provizorně.

Nezdá se mi - mezera - škvíra -  horní korunka nový zub uprostřed - celkem 3 nové korunky - a spodní zub pod ní.

Na druhé straně čelisti takovou mezeru mezi zuby nemám.

Neměl by ten horní zub - korunka- být přes spodní ?

A nebo ta mezera - škvíra mezi zuby se takhle dělá?

 

Děkuji za radu.

 

Dobrý den,
normálně opravdu kouše horní zub přes spodní, ale v některých případech je tomu naopak - tzv. zkřížený skus, což je v pořádku. Obvykle se dělá korunka na dotyk s protilehlým zubem, ale i zde může lékař zvolit výjimku - dle situace. A nebo byly korunky zamýšlené na kontakt, ale v laboratoři je udělali kratší.

 

Vodička k potírání zubů - fluoridace

 

Dobrý den,
před 15lety, když jsem navštěvoval zub. lékaře který nám byl určen na škole, vždy po prohlídce mi potřel zuby nějakou vodičkou. Od té doby nemám vážnější problémy s kazivostí zubů. Nyní mám syna a chtěl jsem aby mu náš zubní lékař ošetřil zuby stejným prostředkem. Bohužel náš zubař o ničem takovém nic neví a neslyšel. Rád bych se proto zeptal, zda opravdu ještě něco takového existuje a jak se prostředek jmenuje
.

 

Dobrý den,
jednalo se fluoridaci skloviny. Fluorid dočasně zpevní sklovinu, která je pak odolnější proti kyselinám (produkované metabolismem bakterií). Je obsažen ve většině zubních past. Vhodné je použít jednou týdně koncentrovaný fluoridový  Elmex gelee - večer po vyčištění zubů vyčistit ještě jednou gelem, vyplivnout, nevyplachovat a nechat působit přes noc. Toto dlouhodobé působení je účinnější, než jednorázové ošetření v ordinaci, i když i to má svůj význam.

 

 

Abraze zubů

 

Dobrý den,

chtěla bych vás poprosit o radu, je mi 33 let, chodím pravidelně řadu let k zubní lékařce a zuby mám již poloviční, mám problém s abrazí. Moje praktická zubní lékařka mi sdělila,že takové opotřebení zubů bych měla mít v šedesáti, ale že se s tím nedá nic dělat. Na chirurgii,kde mi trhali zuby moudrosti mi lékař řekl, že se mu moje čelisti zdají poněkud zdeformované a pak se mně také ptal, jestli mám stresové povolání. Mám moje zubní lékařka, s řekněme průměrným vybavením, možnost zjistit příčinu potíží? Velice děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
příčin Vašich potíží může být několik:

Málo mineralizovaná sklovina a zubovina - náchylnější k otěru.
Skřípání a zatínání zubů ve stresu nebo i ve spánku (bruxismus).
Časté zvracení (např. u bulimie).
Zvýšený příjem potravin s kyselinami (citrusy, šťávy).
Zvýšené množství zubního plaku.
Atd.

Pokud bude opotřebování pokračovat, budou zuby stále ubývat, mohou se otevřít dřeňové dutiny s nervem a bude nutná endodoncie.

Řešení této situace není snadné. Pravděpodobně by bylo nutno zvýšit skus - zadní zuby opatřit korunkami (nebo onlayemi), které budou vyšší než současné. Tím se zabrání přetěžování čelistního kloubu. Přední zuby buď doplnit fotokompozity nebo také proteticky.

 

Ztížené otevírání úst po zánětu / trhání osmičky

 

Dobrý den,
po léčbě zánětu nemohu rozevřít zuby od sebe. Můžete mi prosím poradit jak na roztahování zubů, můj lékař mi radí jen mechanické cvičení. Děkuji za radu.

 

Dobrý den,
předpokládám, že se jednalo o zánět kolem osmičky. Pokud už zánět ustupuje postup terapie je opravdu mechanické rozevírání čelistí - ukazováček proti palci na předních zubech. Postiženou oblast je před cvičením lépe trochu prohřát vyžehlenou utěrkou, soluxem a pod.

 

Cena implantace


Dobry den, nahodou jsem na internetu narazila na vasi stranku a zaujala me. Chtela bych se zeptat jestli castka uvedena tady se vztahuje na 1 zub nebo jak je to? Priznam se, ze mam zuby v hroznem stavu a chtela bych to do budoucna nejak resit, hlavne co se tyka prednich vytrzenych zubu. Mam hodne spatne zkusenosti se zubarkou u nas a bojim se jakehokoli vysetreni, tak jsem uplne prestala chodit. Budu rada za vasi odpoved.

 

Dobrý den,
nevím, co máte na mysli uvedenou částkou. Částku za implantaci? Ano, pak je to částka za zavedení jednoho implantátu, na něj se po vhojení připojí nadstavba a bílá korunka v obdobné ceně. Pokud se nahrazuje více zubů, nemusí být implantát pod každým, ale lze udělat můstek a některé zuby jsou připojeny ke korunkám na implantátech.

 

Zubní implantáty Brno

 

Náhrada horního špičáku - zásuvné spoje?

 

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda lze řešit chybějící horní špičák snímatelnou náhradou
upevněnou pomocí zásuvných spojů a jak by v tomto případě přesně vypadala.
Děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
pokud chybí pouze jeden zub, je snímací náhrada velmi nekomfortním řešením. Lze použít malou protézku, která je zepředu uchycena drátky, které nejsou zrovna estetické (a kterou už možná máte, a proto se zajímáte o zásuvné spoje). Zásuvné spoje předpokládají, aby jejich část byla součástí okolních zubů - tzn. že na ně musí být vyrobeny speciální korunky - tj. je třeba okolní zuby obrousit do špičky. V takovém případě nemá smysl dělat snímací náhradu a by bylo již vhodnější vyrobit fixní můstek, který se nevyndává. Nejlepším řešením této situace je však použití implantátu - nepoškodí se okolní zuby, nic se nemusí vyndávat a v místě špičáků bývá i dostatek kosti. Z finanční stránky to již není o mnoho dražší než snímací náhrada se zásuvnými spoji a okolní zuby zůstávají bez ztráty zuboviny.

 

 

Prosvítající okraj metalokeramických korunek u předních zubů

 

Dobrý den, chystám se na výměnu pryskyřicových zubních korunek umístěných na obou předních horních jedničkách. Korunky mám na obroušených mrtvých zubech, které už jsou velmi tmavé a prosím o radu, zda mám tyto korunky vyměnit za metalokeramické či plně keramické? Dočetla jsem se , že metalokeramické způsobují v průběhu času tmavý okraj na přechodu z korunky na dáseň. Dále pak bych ráda věděla, zda moje tmavé zuby nebudou korunkou prosvítat?
Moc děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
je pravda, že okraj metalokeramické korunky může přes dáseň tmavě prosvítat (obzvláště, když je dáseň tenká). Je na zvážení, jak je tento okraj vidět při běžném mluvení a při úsměvu. Celokeramické korunky jsou estetické nejvíce a jsou hlavně vhodné na přední zuby. Tmavý zub by při správném provedení prosvítat neměl, ale pro dokonalý výsledek by jej bylo možné pravděpodobně i vybělit. Tmavé zabarvení mohlo vzniknout od pozůstaků výplňové hmoty kořenových kanálků v korunkové části zubu. V takovém případě by bylo po vybělení vhodné zuby vyztužit sklolaminátovými čepy.

 

Bolest zubu pod korunkou

 

 Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat na možnost zákroku.
Před 4 lety při pobytu v zahraničí mi dělali keramickou (nebo spíš
metalo-keramickou) korunku na 6-ce dole. Zub nebolel, ale lékař řekl, že údajně
byl zub trochu naštíplý a tuším, že v něm byla i amalgámová plomba, takže mi
bylo doporučeno zub zpevnit korunkou. Plombu tedy lékař vyjmul, zub zbrousil a
nasadil korunku.

Vše bylo bez problémů až asi před rokem začal být zub citlivý ne chlad, teplo i
na zkus a ta citlivost se postupně zhoršuje. Nyní nemůžu na tom zubu zkousnout
ani měkký chleba a tekutina nebo jídlo studenější než asi 30 stupňů taky
způsobuje bolest. Nemůžu tedy pravou stranu úst skoro používat. Čím studenější
jídlo/pití nebo čím silnější zkus, tím déle to pak bolí. Na poklep zub nebolí.
 
Lékař v ČR na RTG snímku nic nenašel a vše okolo taky vypadá normálně. Říká, že
tu korunku by sám lépe neudělal. Čím to však je prý opravdu neví.
 
Lékař doporučil zatím nic nedělat a kdyby zub začal bolet tak by musel korunku
odstranit aby viděl co je pod ní. Nemůže však prý zaručit, že to můj problém
 vyřeší. Korunku by pak musel vyrobit novou.
 
Chtěl bych se zeptat co může tu citlivost způsobovat a jestli je jiná možnost
než odstranit starou a pak dát novou korunku?

 

Dobrý den.
   Podle mého názoru byl/je zub pod korunkou původně živý (nebo snad byly kanálky jen málo pročištěny) a nyní je nerv v zánětu. Je také možné, že v některém kanálku je již nerv odumřelý a v jiném ještě zcela není. Pokud má korunka dobrý okrajový uzávěr (přechod korunka/zub), není vždy třeba korunku sundávat a pak dělat novou. S největší pravděpodobností je třeba pročistit kořenové kanálky. Lze do korunky vyvrtat otvor a kanálky ošetřit přes něj, po zklidnění zubu pak do kanálku zacementovat sklolaminátový čep a otvor uzavřít pevnou bílou výplní. Takový postup je samozřejmě náročnější a méně přehledný, než korunku sundat, dělat kanálky, pak kovovou nástavbu a novou korunku.
   Pokud byl zub již dobře endodonticky ošetřen a jednalo by se o vertikální prasklinu přes kořen, pak už obvykle zbývá jen zub vytrhnout a nahradit implantátem, můstkem a pod.

 

Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď a za Váš čas.
Volal jsem dnes do ordinace kde mi korunku provedli abych se dozvěděl pár upřesňujících informací.
Bylo mi řečeno, že zub byl v době zákroku živý a že na něj pouze byla dána korunka. Žádné další zákroky údajně dělány nebyly. Taky mi řekli, že se s nějvětší pravděpodobností jedná o zánět nervu.

 

Mezera při chybějících dvojkách

 

Hezký den,
snad Vás nebudu rušit, ale měla bych na Vás dotaz.
Je mi 20 let a trápí mne mé zuby. Chybí mi dvojky, takže mám mezeru.
U nás v Hodoníně a okolí mi nikdo nechce poradit co s tím a nechává to být.
Bylo mi pouze řečeno, že jde udělat zubní implantát.
Můžete mi napsat prosím co se s tím dá udělat jak pokračovat, byla bych nerada
kdyby mi to tak zůstalo.

 

Dobrý den,
v případě, který popisujete jsou pravděpodobně nejvhodnější dvě metody.

1. Buď posun trojek k jedničkám a uzavření mezery pomocí rovnátek (esteticky může působit rušivě, pak by bylo asi ještě třeba upravit trojky, aby se více podobaly dvojkám).

2. Nebo náhrada dvojek pomocí implantátů (pokud je mezera malá, pak by byla také vhodná ortodontická příprava pomocí rovnátek, aby výsledné zuby byly dostatečně široké a vypadaly přirozeně).

 

Odstranění retní uzdičky. Hrozí deformace rtu? Laser.

 

Dobrý den,
v blízké době mě čeká zákrok při kterém mi bude přeřezána zubní uzička (mezi
horními jedničkami). Doporučila mi to má zubařka. Chtěla jsem se zeptat, zda u
této operace nehrozí deformace horního rtu, že by ret visel, ztratil tvar, nebo
něco podobného? Předem moc děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
estetických komplikací se obávat nemusíte, deformace rtů nehrozí. K odstranění jsou indikovány uzdičy, které zasahují až do dásně mezi zuby a při pohybu rtů za dáseň tahají. Tím hrozí odhalování kořenů sousedních zubů - dochází k poškození závěsného aparátu (vazů a okolní kosti). Na odhaleném kořeni pokrytém pouze zubním cementem se může snadněji vytvořit kaz než na zubní korunce pokryté sklovinou. Dalším důvodem pro tuto operaci je estetika - pokud by dáseň ustoupila, vznikne mezi zuby nepěkná mezera tzv. "černý trojúhelník".
     Tento zákrok lze provést klasicky - skalpelem, nůžkami a na závěr sešít. V naší zubní ordinaci Brno používáme s velmi dobrými výsledky místo skalpelu laser. Má to několik výhod. Hojení je velmi rychlé. Tkáň se vlivem světelného paprsku "vypaří" - rána nekrvácí a není jí nutné zašívat a ani vytahovat stehy v další návštěvě. Nebolí to (maximálně může být jeden den po výkonu pocit jako po škrábnutí).

 

Drén - je ho třeba vyndat?

 

Dobrý den,
dnes jsem byla u zubaře, s mírnou bolestí zubu, nic jsme nezjistili, pouze
trochu zubního kamene, jednu prasklinku,a jednu mezeru, zubar mi zbrousil a
zadělal jeden zub, a nejspíše do te mezery dal dren, a stím, že uvidíme jak to
bude s bolestí vypadat. A pokud přejde, že se uvidíme zase na preventivní
prohlídce. Později mě napadlo, co s drenem, nebyla jsem poucena, zda-li ho mám
vyndat, nebo něco takového, nebo je to nějaký speciální? Když mi k tomu zubař nic
neřekl?

 

Dobrý den,
nejsem si jistý, co nazýváte mezerou. Drén se obvykle dává do komplikovaných chirurgických ran, nebo někdy pod dáseň u prořezávajících osmiček. Většinou se vyndává (mění) druhý den. Pravděpodobně se nebude jednat o drén. Možná jste dostala pod výplň léčebnou podložku pro zklidnění nervu.

 

Naplánování implantace horní dvojky

 

Dobrý den, potřeboval bych implantát horní dvojky zubu. Prosím o zaslání postupu
a časového horizontu, jak tohoto docílit. Děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
nejdříve pozveme pacienta na vstupní vyšetření a konzultaci. Obvykle zhotovíme 3D CT snímek, abychom mohli přesně změřit nejen výšku kosti, ale také její šířku a sklon . Snímek vyhodnotíme a domluvíme si termín implantace. Podle stavu kosti a dle toho, jestli bylo nutné přidat kost umělou, obvykle zatížíme implantát v horní čelisti definitivní korunkou po 4 - 9 měsících. Na tuto přechodnou dobu můžeme zhotovit provzorní snímací náhradu, nebo v příznívém případě i provizorní korunku.

 

Průběh vstupní prohlídky a záněty kolem zubu

 

Dobrý den,
nejprve bych se rád zeptal, zda berete nové pacienty.
Poté bych měl ještě prosbu, zda byste mi mohli ještě nastínit, co mě tak asi
čeká. JIž cca 10 let jsem nebyl u zubaře, tak si asi dokážete představit, jako
pohroma by tam na vás čekala, ovšem nikdy jsem neměl rád zubaře a naopak vždy
jsem se jich pokoušel stranit. Ale k problému, již cca 2 měsíce mám na třech
dásních takovou bouličku, která nejde nijak zmáčknout, na zmáčknutí trošku
zabolí, ale jinak ne, takže jsem to nijak neřešil, ale u dvouch z nich mám zub
dost poničený kazem - jedná se zde o 4 a 7 na horním patře, ta třetí boulička je
na dolní 7. S různých diskuzí jsem pochopil, že se nejspíše jedná o zánět,
který je právě z těch velkých kazů, taky jsem pochopil, že je potřeba ho důkladně
vyvrtat a udělat čištění kanálků a jsem u cíle. Mohu se zeptat, zda je to
bolestivá procedura a co přesně zahrnuje to čištění kanálků a zda by se takto
poškozený zub, dal vyléčit na jednom vyšetření - respektive ošetření kanálků +
dodělání nebo oprava zubu a zda je možné zachrnáit zub, který je dost poničený
tím kazem, avšak stále nebolí?

 

Dobrý den,
zatím nové pacienty přijímáme. V první návštěvě uděláme dle situace obvykle jen prohlídku, hygienickou instruktáž a digitální rentgen na skryté mezizubní kazy - pokud nemáte nějaký akutní problém. Kanálky ošetřujeme po umrtvení, takže to nebolí - postup je popsán pod odkazem endodoncie. Jestli lze zub zachovat nebo ne závisí na množství kazem zničené zuboviny. Pokud zůstává kvalitní kořen, lze zub zachránit. Když se podaří kanálky dokončit  v jedné návštěvě (u více kořenových zubů to může být i několik návštěv) necháváme několik týdnů zub zakrytý provizorní výplní bez dalšího ošetření. Pokud je pak vše v pořádku, doplníme teprve zub fotokompozitní výplní nebo jej prodloužíme kořenovou nástavbou a doplníme korunkou.

 

Můstek, celková snímací náhrada nebo implantáty

 

Dobrý den. Je mi 47 let. Po vytržení horních zubů mi zůstaly 4 přední (2 a 3).

Dva (2) mám zbroušené a nasazenou provizorní náhradu. A nyní mám dotaz, (jelikož
mám více verzí, nemůžu se rozhodnout ) co bude v mém případě lepší. Bylo mi
nabídnuto: na přední zuby můstek, a na zadní buď implantáty (což asi v mém
případě bude horší, chybí mi kus kosti), nebo náhradu „vyndavací“. Slyšel jsem i
o možnosti vytrhnout zbylé 4 zuby a celou „vyndavací“ náhradu horního chrupu.
Mám totiž strach, že se mi i zbylé zuby zkazí a budu muset můstek odstranit a
dělat vše znovu. Při mé finanční situaci bych to nezvládl. Můj dotaz je i co se
týče financí, která možnost by pro mě byla výhodnější. Děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
varianta můstek na přední zuby a do zadního úseku snímací náhradu je (pokud jsou zbývající zuby dostatečně kvalitní) dobrá volba. Snímací náhradu je vhodnější udělat s kovovým třmenem přes patro. Je to lepší, než pryskyřičná deska, jelikož se díky kovu může zredukovat síla materiálu i předozadní rozměr. Kromě drátěných spon, které náhradu drží a byly by viditelné na špičácích, lze použít zásuvné spoje, které vidět nejsou (viz náš příklad - protetika).
   
   Varianta s implantáty je také možná, ale jestli píšete, že máte málo kosti, pak by ji bylo nutno uměle doplnit. Tato možnost bude finančně náročnější, ale budete mít zuby "na pevno", bez snímací konstrukce přes patro.
   
   Vytrhnutí zbývajících zubů a celková snímací náhrada je obvykle hrazena pojišťovnami. Tuto variantu bych spíše volil až jako poslední - po selhání můstku. Pokud se o můstek budete dobře starat a stávající zuby jsou kvalitní, je možné že Vám vydrží mnoho let.

 

Trnutí zubů, zánět dutin, cysta a Wobenzym

 Dobrý večer!
Měl jsem rýmu, známý mi doporučil užívat Wobenzym. Užíval jsem ho 3x denně po
10ks. Po 2 dnech užívání nastala silná bolest zubů v pravé horní čelisti. V
návodu na užívání W. je uvedeno, že vystupňování bolesti je příznakem, že léčba
zabírá. Současně s Wobenzymem jsem užíval Zinad, který mi předepsal lékař na
zánět. Napřed bolely jen zuby, po několika hodinách začaly zuby i trnout a spolu
s nimi i ret a oblast líce až k očnímu víčku. Tato bolest posléze se zdála býti
větší, než bolest zubů. Bolest zasahovala až pravý spánek. Ráno jsem šel k
zubnímu lékaři. Říkal jsem mu, že zuby nebolí na teplo ani chlad, ba ani na
poklep, ale bolí stále stejně. Lékař zuby zrentgenoval a konstatoval, že od zubů
to není. Předchozí den i noc jsem bolest snesl jen díky aulinu. Bolest postupně
ustávala, stačil mi už jen aulin na noc. Další den bolest ustala úplně. Trnutí
také pomalu ustupovalo, nicméně i po 14 dnech cítím během dne několikrát trnutí
1, 2 a 3 v pravo nahoře. K tomu i mírně trne pravá část horního rtu. Trnutí není
trvalé ani bolestivé. Vzpomněl jsem si, že trnutí se podstatně zmenšilo, když se
mi odlomila fazetka korunky 4 v pravo nahoře. Je možná nějaká souvislost nebo
jde jen o náhodu? Praktický lékař mne poslal na neurologii, tam vyloučili, že by
potíže byly způsobeny od mozku. Dodávám ještě, že čas od času smrkám z pravé
nosní dírky hlen, který není čirý nebo žlutý až zelený, jak je popisováno při
zánětu vedlejších nosních dutin, ale je hnědý, jako mléčná čokoláda. Toto se
stává třeba jen dvakrát třikrát za týden, a to byl důvod, proč mi byl doporučen
Wobenzym. Asi před rokem mi byl diagnostikován torus palatinus (nevím, zda ten
výraz píšu správně), ale myslím, že to tak nebylo, protože se tvrdá ploška na
patře sama ztratila. Také mi byla z důvodu vyloučení nádoru provedena magnetická
rezonance, která nádor vyloučila, ale zjistila cystu v dutině čelistní, Tato prý
nic neohrožuje a ani se prý s ní nic nedělá.

Nyní mne nic nebolí, jenom čas od času trnou zuby a ret a sem tam smrknu
nahnědlý hlen, který nepáchne. Ještě mám doporučené vyšetření na ORL.
 
Poradíte mi, co dál?

 

Dobrý den,
ORL vyšetření bych doporučil již primárně při bolestech v oblasti horních zubů, kdy se nezjistí příčina zubního původu. Dle Vašeho popisu usuzuji, že problém bude pravděpodobně v čelistní dutině s cystou. Na ORL udělají specíální rtg snímek na dutiny (nebo bude stačit výsledek z m. rezonance). Cysta je patologický útvar, který se může teoreticky i nádorově zvrhnout a proto bych se spíše přikláněl k její eliminaci, ale rozhodnutí bych nechal na lékaři se zaměřením ORL, kde tyto zákroky provádějí. Je třeba vyloučit souvislost cysty s devitálními okolními zuby. Souvislost s upadenou fasetou je velmi nepravděpodobná. Torus palatinus je zesílený kostěný patrový šev (není to patologický stav), který sám nezmizí. Co se týče Wobenzymu, tak bych jeho význam nepřeceňoval. Celkem mě pobavil jejich reklamní leták, kde nějaký pacient popisuje bolesti při zavedení zubního implantátu a u druhého implantátu s užíváním tohoto přípravku žádné potíže nebyly. Dle mého názoru to s tímto přípravkem nesouvisí a v drtivé většině případů není po implantaci větší bolestivost ani bez něj.

 

Probroušená metalokeramická korunka

 

Dobrý den pane doktore,
mohl byste mi, prosím, poradit, zda je běžné "probroušení" korunky až na kovový
čep? Moje zubní lékařka mi korunku tak dlouho upravovala, aby vyhovovala, až se
tak stalo, viz obrázek v příloze. Nejsem odborník, ale moc profesionálně to na
mě nepůsobí. Může mít korunka kratší životnost, případně jsou s tímto spojeny
další problémy? Jedná se o metalo-keramickou korunku.

 

Dobrý den,
úplně běžné to není, ale stát se to může. Závisí na několika faktorech. Nejdříve musí být zub dostatečně zbroušený, aby bylo na korunku dost místa. Pak záleží jestli jste standardně skousl při registraci mezičelistních vztahů nebo čelist ujela kousek bokem. Dále nesmí laborant udělat moc silnou kovovou kapničku (kovový základ korunky) - která ve Vašem případě pravděpodobně prosvítá (kovový čep to nebude). A také záleží na přesné preparaci, otiskování, konečném nacementování a dosazení. Funkčně by tedy korunka měla fungovat normálně, je zde tedy horší estetika. V některých případech se takto korunka zhotovuje i přímo v laboratoři. Je to v situaci, kdy by hrozilo vzhledem ke skusovým poměrům přetěžování keramiky a následně odštípnutí. Pak se dělá nákusná kovová ploška.

Odštíplá faseta (bílý potah) z umělé korunky

 

Dobrý den,
na horní 1 mám korunku podloženou kovem. Už po druhé se mi v poslední půlroce
odštípla z přední části část bílého potahu korunky. Je možné toto opravit bez
stržení korunky? Kolik případná oprava cca přijde? Kolik stojí zhruba oprava
zubu fotokompozitem? Děkuji.

 

Dobrý den,
pravděpodobně se bude jednat o metalokeramickou korunku, nebo o fasetovanou kompozitem. Opravit to lze fotokompozitem, ale vlastnosti už asi nebudou dosahovat kvalit, které korunka získá laboratorním postupem (napalování keramiky při vysokých teplotách, chemická vazba s kovem, glazura). Vazbu kompozita s keramikou lze zesílit úpravou zvanou silanizace. Hrozi prosvítání kovu přes kompozit, i když i to lze částečně korigovat. Cena takové opravy závisí na rozsahu a pohybuje se v rozmezí našeho ceníku bílých výplní plus cca 220,- silanizace.

Bulka na patře - obavy z rakoviny

 

   Dobrý den pane doktore, chtěl jsem se zeptat. Mám velice špatné zuby, pomalu samý
kořeny a tak před dvouma rokama se mi udělala na pravé dásni nahoře tvrdá u
kořene tvrdá bulka. Mám strach jestli to není rakovina. K zubaři jdu až za tři
neděle a při té příležitosti si nechám spravit zuby. Můžete mi ještě říci jak to
dostat bezbolestně ven? Moc děkuji za snad dobrou dpověd. Nemůžu ani strachy spát.

 

Dobrý den,
karcinom bývá obvykle hodně rozbrázděný a nepěkný, pokud je bulka hladká, bude to pravděpodobně něco jiného, ale je to nutné vyšetřit. Zákroky se dělají bezbolestně v lokálním umrtvení.

 

Nedrží mi porcelánová korunka

 

Dobrý den pane doktore, v únoru 2008 mi byla dána /u jiného zubaře/ po prasknutí
zubu porcelánová korunka na horní čtyřku vpravo. Za nějaký měsíc mi vypadla a
byla zase znovu přidělána. Před týdnem jsem jí nevědomky aniž bych něco tvrdého
jedla, spolkla. Je nějaké řešení toho, aby mi zase nevypadla, vzhledem k ceně,
bych se už asi bála jíst. Děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
základem pro dobré držení korunky je dostatečně vysoký pahýl zubu (kompromisy byť dobře myšlené se nemusí vyplatit, ale někdy je lepší to riskovat, než umrtvovat zub a dělat endodoncii). Dále je (jako u každé fixní protetické práce) třeba pahýl správně a pečlivě nabrousit (s co nejmenším sklonem stěn, což nemusí být vůbec jednoduché) a zakončit jasně viditelným schůdkem, mít správně odtlačenou dáseň pomocí nití nebo jiných systémů, použít správnou otiskovací techniku s čitelným okrajem schůdku, přesnou otiskovací hmotu, přesnou modelovou hmotu a typ modelu, precizní laboratoř, kvalitní materiál korunky. Popřípadě lze použít kvalitnější cement na bázi bílých výplní, který lépe sváže korunku s pahýlem.

Bělení zubů - ordinační nebo domácí?

 

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na bělení zubů, která technika z těch, které nabízíte je
účinnější, jestli domácí nebo laserem. Přemýšlela jsem o vybělení zubů, ale mám
pár černých plomb. Asi je lepší tyto plomby vyměnit za bílé, že? A kolik by
tento zákrok stál?

 

Dobrý den,
ordinační bělení je rychlejší (jedna návštěva), domácí potřebuje ke stejnému účinku několik dní. Ještě účinnější je kombinace obou. Obvykle však stačí jedna technika, ale může to být individuální. Bělením lze zesvětlit pouze vlastní zuby - ne korunky ani výplně. Po bělení je třeba alespoň týden dodržovat tzv. bílou dietu, kdy se vyhýbáme barevným potravinám a nápojům. Měnit amalgámy (které jsou funkčně a mechanicky  v pořádku) za bílé výplně nutné není. Jedině že by rušily esteticky, nebo by se díky tenké stěně zubu projevilo zabarvování amalgámem a prosvítání, pak to možné je. Orientační ceny jsou uvedeny v ceníku.

 

Ošetření kanálků za 7.000,- ?

 

Dobrý den.
Je možné, abych u svého lékaře za ošetření jednoho zubu (2 návštěvy) zaplatil 7 tisíc? Součástí
sice bylo ošetření a výplň zubních kanálků, ale když připočtu, že mě na tento zub

čeká ještě korunka, tak se mi tato částka zdá enormní. Vím, že ošetření
kanálků je náročná práce, ale 7 tisíc za jeden zub... Je to teoreticky možné?
Děkuji mnohokrát.

 

Dobrý den,
   jak píšete, ošetření kanálků - endodoncie (když má být udělané co nejlépe) je opravdu náročná práce - jak na trpělivost, znalosti, zručnost i vybavení. Je to základ úspěchu nebo neúspěchu dalšího ošetření a rozhoduje to o osudu celého zubu. Cena za kanálek se začíná v Čr standardně pohybovat v průměru okolo 1500,-  až 2500,-. Na internetu můžete nalézt tuzemské praxe, kde kanálky plní pod kontrolou operačního mikroskopu a tam cena dosahuje i 13 až15.000,- za kanálek. To odpovídá zhruba 700$ za kanálek (běžnou metodou) v USA, Kanadě a podobně i v Anglii, Itálii. Když má zub 3 - 4 kanálky, tak už to může být dost i pro místní. Proto máme několik pacientů z těchto zemí, kterým se vyplatí na podobná ošetření přiletět k nám.
   Uvážíme-li Váš případ - dle počtu kanálků 3x (4x) 1500 = 4500,- (6000,-). Je možné, že chybějící zub byl dostavěn bílou výplní v kombinaci se sklolaminátovým čepem, pak se výsledek může pohybovat kolem Vámi udané ceny. Jako enormní cenu to označit nemůžeme.

 

 

Implantát na horní 6 ihned po vytržení

 

Vážení, ráda bych se informovala na možnost implantátu. V horní čelisti mám pouze
1.,2.,3.,4. V mé levé horní čelisti "čeká" na vytržení 6. Dočetla jsem se, že je
možné po extrakci dát ihned implantát, je to možné? A spojit vše můstkem? Byla
jem na konzultaci a bylo mi řečeno, že musím mít plastiku dásně a spíše mě lékař
od zákroku odrazoval. Mám problém, už nemám čím kousat. Děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
   není úplně zřejmé, kolik zubů zbývá. Chápu to tak, že po vytržení 6ky zbydou zuby od 4 v pravo po 4 vlevo, tedy 8 zubů. Pokud se trhá horní 6, je možnost implantace limitována výškou zbývající kosti. Ta díky čelistní dutině bývá v této oblasti obvykle nízká. Lze to poznat z velkého RTG snímku - tzv. OPG (zhotoveného nejlépe s kalibrační kuličkou). Pak je třeba zárověň (nebo 9 měsíců před implantací - při malé výšce) doplnit pod sliznici čelistní dutiny umělou kost, ve které by pak mohl implantát držet.


    Implantace ihned po vytržení zubů možná je, ale má svá rizika. Záleží na důvodu trhání zubu. Pravděpodobně to bude kvůli zánětu, parodontitidě nebo destrukci v důsledku kazu. Pak není vhodné do takového infekčního terénu rovnou implantovat. Lépe počkat alespoň měsíc, kdy dorostou měkké tkáně, bude možné jimi implantát překrýt a nechat v klidu vhojit - cca 6-9 měsíců.


   Dále jsem vyrozuměl, že máte zájem o spojení stávajících zubů s implantátem můstkem, aby se doplnila chybějící 5. To je možné také, ale s vědomím možné kratší životnosti implantátu. Toto řešení nedoporučujeme. Je to z toho důvodu, že implantát je pevně srostlý s kostí - při kousání se nepohybuje. Zuby drží na vazivu a při zatížení pruží. V důsledku spojení těchto dvou rozdílných jednotek může dojít k vyviklání implantátu nebo k prasknutí můstku. Proto by se měly spojovat zuby se zuby a implatnáty s implantáty.


   Toto je obecné pojednání, konkrétní případ by bylo třeba vidět a vyhodnotit OPG.

 

Zubní implantáty Brno

Bulka na patře - je to rakovina?

 

Dobrý den, mám dotaz. Již tři roky mám v ústech na patře malou tvrdou bulku, která
nebolí, ale mám strach, že by to mohla být rakovina. Můžete mi poradit jestli to
není nic vážného a zda li se to dá nějak odstranit a aby to nebolelo. Děkuji
.

 

Dobrý den,
uprostřed na patře může být přirozený, více vivinutý hrbol - torus palatinus. Pokud se útvar objevil před třemi lety, pravděpodobně půjde o nezhoubný nádorek tvořený kostí nebo vazivem, cévami nebo jinou tkání. O rakovinu se pravděpodobně nejedná, ale určitě bych navštívil stomatologa pro bližší specifikaci, protože i nezhoubný nádor se po delší době může maligně zvrhnout a to za to jistě nestojí. Odstranění bude pravděpodobně nenáročné a nádorky z cév nebo vaziva lze velmi šetrně odstranit i laserem.

 

Celková anestesie při zubním zákroku?

 

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je při zákrocích možná celková
anastezie. Děkuji

 

Dobrý den,
celková anestesie u stomatologických zákroků možná je, ale mi ji neprovádíme a ani nedoporučujeme. Všechny výkony lze obvykle provést bezbolestně v místním umrtvení. Celkovou anestesii doprovází nemalá rizika (kromě fyzických komplikací mohou být i psychické následky), proto by měla být použita hlavně v případech, kdy není jiná možnost.

 

Bulimie a provizorní můstek

 

Dobrý den,
Můžete mi prosím odpovědět jaké hrozí riziko zubních kazů na obroušených zubech v
době, když budu nosit provizorní pryskyřičný můstek, když bohužel trpím bulimií?

 

Dobrý den,
provizorní můstek je pouze plastový a okrajový uzávěr pak nebývá tak přesný, jako u korunek a můstků definitivních, tedy riziko kazu je větší v každém případě. I dáseň, pokud je delší dobu v kontaktu s nepřesným plastovým okrajem má tendenci k zánětu. Je samozřejmě nutné čistit mezizubně, pak se riziko kazu zmenší. Provizorní můstek by měl být v ústech jen po nezbytnou dobu, než se zhotoví definitivní práce.

 

Krev při smrkání, boule na dásni a čelistní dutina

 

Dobrý den. Byla jsem před 14 dni u zubaře, po delší době. Zubař mi udělal RTG.
Řekl mi, že jsem přišla včas, že mám velký zánět dásní atd. Nejdříve mě objednal
k zubní hygienistce, ke které jdu za 14 dní, a poté mi rozplánoval návštěvy u
něj. Teď se mi ale před cca 2 dni, udělala boule na dásni na horním patře za
stoličkami a rano jsem vysmrkávala krev. U jedné z těchto stoliček mi chybí
plomba. Boule mě začala docela dost bolet, ale zároveň mě začali bolet i dutiny,
na které také často trpím. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli je to vše spojené
s tím zánětem dásní nebo s těmi dutinami nebo to může být i něco jiného. Ještě
jednou zdůrazňuji, že jsem k zubní hygienistce objednána za 14 dní, tak jestli
mám tedy vyčkat nebo co mám dělat dále. Když si vezmu brufen, tak se mi docela
dost uleví. Předem moc děkuji za odpověď.

 

Dobrý den,
těžko posoudit, když nevidím konkrétní situaci. Ale v extrémním případě to může byt závažné a určitě bych kontaktoval ošetřujícího a domluvil se na dřívější návštěvě. Teoreticky je možné, že se přes odumřelý zub dostávají bakterie do kosti. Kost je u horních stoliček tenká a sousedí s čelistní dutinou. Pokud se záněnět dostal do dutiny a ta by se plnila hnisem a krví, pak by se mohla krev objevovat i při smrkání. Takový stav je ale málo pravděpodobný a spíše bude krvácet jen podrážděná nosní sliznice.


                                                                                                            

Objednání na ortodontickou konzultaci

 

Dobrý den,
byla jsem svým zubním lékařem doporučena na ortodontickou konzultaci. Na jaký
nejbližší termín bych se prosím u Vás mohla objednat?

 

Dobrý den,
spektrum našich výkonů je sice široké, ale ortodoncii se bohužel nevěnujeme. Zkuste např. MUDr. Vl. Filipiho.

 

Obavy ze zubního ošetření

 

 Dobrý den,


 chtěla jsem se zeptat, zda přibíráte nové pacienty. Mám problém, že za nějaká
 léta se mi vytvořila docela velká nedůvěra v zubní lékaře (velmi bolestné
 zákroky bez umrtvení, extrakce trvalých zubů na ortodoncii s nedostatečným
 umrtvením apod.). Momentálně jsem nebyla u zubaře asi 3 roky, což je bohužel na
 mém chrupu dosti poznat. Musela už jsem se ale rozhoupat někde se objednat,
 neboť jeden zub (6 dole) se mi nedávno rozpadl a vytvořil se mi pod ním nejspíš
 zánět (mám nateklou tvář pod zubem, pod zubem mě bolí). I ostatní zuby nebudou
 úplně v pořádku, ale nebolí, krom jednoho, kde mi vypadla taky před nedávnem
 blomba. Bydlím sice v Moravskoslezkém kraji, ale v Brně studuji 3 rokem.
   

   Předpokládám totiž, že v tak velkém moderním novém středisku, s mladými lidmi
 budou mít lékaři přístup k pacientům jiný, než u nás v malých městech. Píšu taky
 do ordinace, kde ošetřujícími lékaři jsou muži, neboť právě se zubařkami nemám
 dobré zkušenosti.


    Ošetření nemůžu dál odkládat, obávám se, jestli to není třeba už zánět okostice
 a můj stav se stává dosti akutním. Mám docela strach, protože vím jak vážné stavy z tohoto můžou vyplynout. Přesto jsem nenašla odvahu napsat dřív.

 

Dobrý den,
pacienty zatím ještě přibíráme. Z ošetření rozhodně obavy mít nemusíte. Snažíme se, aby pacient nebyl ve stresu, ale v pohodě ( několikrát se to podařilo i do takové míry, že dotyčný usnul :) ). Pokud si budete přát, provádíme ošetření v lokální anestesii - maximálně bezbolestně (pokud jste na něco alergická, je lépe si vzít 1/2 hod předem nějaké antihistaminikum - Zodac, Zyrtec, Claritin...).

 

   U popisovaného rozpadlého zubu je třeba zánět pokud možno brzy odstranit, jelikož z toho mohou nastat komplikace i někde jinde v těle (viz endodoncie). V první návštěvě obvykle nevrtáme (jen v akutních případech), zjistíme stav chrupu, vyčistíme zuby ultrazvukem, probereme techniky  čištění, uděláme rtg snímky na mezizubní kazy, které nejsou pohledem zjistitelné a naplánujeme postup.

 

 

Keramické korunky nebo fasety?

 

 Dobrý den, je mi teprve 23 let a na předních zubech mám velice mnoho výplní, které i přes předělávání za jiné jdou prostě vidět a vypadá to neesteticky. Chtěla bych se zeptat co by jste mi doporučil. Uvažuji o keramických fazetách nebo keramických korunkách na osm předních zubů. Raději bych volila ty korunky, jde mi o to aby mé zoubky vypadali pěkně, abych se mohla bez obav usmívat. O korunkách jsem četla spíše kladné názory, že skoro od vašich zubů je nerozeznáte.

 


 

Dobrý den,
volba fasety - korunky závisí hlavně na tom, kolik tkáně zůstává z vlastních zubů. Korunka znamená obrousit zub do špičky, čímž se ztratí až 70% vlastního zubu, což není zrovna ideální a pokud to není nutné, tak volíme raději méně invazivní metodu. Při takovém nabroušení je vždy riziko, že bude podrážděn nerv, a to někdy do takové míry, že se bude muset zub umrtvit a pak dělat endodoncii. To se může stát tak cca v 5%. Korunka pravděpodobně vydrží déle než faseta, ale zub se může zkazit i pod korunkou. To závisí hlavně na přesnosti zhotovení, individuálních anatomických poměrech a na úrovni ústní hygieny.


   Ve Vašem věku bych se tedy principiálně přikláněl k fasetám (i když by bylo nutné vidět konkrétní situaci). Lze volit mezi nepřímými keramickými nebo kompozitními fasetami zhotovovanými podle otisku v laboratoři, nebo můžeme použít přímé fotokompozitní fasety, které se modelují na zub po vrstvách v ordinaci. V současné době preferujeme poslední zmíněné. Fasety vyráběné v laboratoři se v ordinaci na zuby nalepí v celku. Je zde vždy riziko, že lepidlo selže a že se mohou odlomit celé nebo jen část. U keramických faset je pak problém tuto závadu opravit. Lze je dostavět bílou výplní, ale není to už ono. Fotokompozitní faseta se může částečně odlomit také (to může i vlastní zub), ale defekt lze poměrně snadno opravit stejným materiálem. Rozdíl je i v ceně - příme fotokompozitní fasety jsou levnější.  Jak jsem psal výše, správně se lze rozhodnout po vyšetření individuální situace.
  
   Keramické korunky rozlišujeme dva druhy:

1. metalokeramické - mají základ z kovu,který je obalen keramikou. O trochu horší estetika (i když ne o moc - nepropouští tolik světla jako celokeramika, pod dásní může prosvítat šedý lem, jsou však zase o něco pevnější)

2. Celokeramika - nejlepší estetika, o trochu křehčí.

 

Nosní polypy a endodoncie

 

Vážený pane doktore,
 
srdečně Vás zdravím. Velmi Vás prosím o Váš názor k mému trochu nespecifickému
problému.
   Je mi 48 let.Během života jsem nasbírala problémy s močovými cestami a problémy
kolem oblasti nosní a krční. Stává se mi, že jakýkoliv zdravotní problém se mi
okamžitě propojí s bolestmi zubů. Někdy jednoho, jindy více. Zuby jsou takto
citlivé.

   V současné době si léčím polypy v nosních dutinách. Lékař ORL mi
předepsal prednison na 10 dní. Zároveň mi ale můj zubař léčí dva zuby
současně, oba v místech polypů. Jeden zub čeká na korunku. Při každé návštěvě mi
zubař pročistí kanálky a dá vložku. Ovšem po každém ošetření mám bolesti. Oba
lékaři se shodli na tom, že zásah do kořene zubů podráždilo polypy.

   Zdá se, že léčba polypů je úspěšná, ale zuby jsou stále citlivé. Stává se mi, že i při slabší chřipce mě zuby bolí. Prosím o Váš názor. Myslíte si,že se takto chovají pouze
zuby ne zcela v pořádku, či je jiný důvod? Nepoznám vždy, který konkrétní zub
bolí. Někdy bolí celá strana. Velmi děkuji za odpověď.

 

Dobrý den.


   Infekce v oblasti dutiny nosní a přilehlých dutin se může projevovat bolestmi zubů - obvykle horních neboť jsou v těsné blízkosti a jsou zásobeny větvičkami společných nervů. Je známo, že bolesti horních zubů se mohou projikovat do zubů dolních, vzácněji i kontralaterálně - na druhou stranu. Oblasti čelistí zásobují dvě ze tří větví trojklaného nervu, které se oddělují ze společného kmene. Tím může být nepřesně interpretováno místo zdroje bolesti.


    Nejsem specialistou v ORL, ale co vím, tak příčina polypů je nejasná, ale lze předpokládat, že za jejich tvorbu může stejně jako u jiných novotvarů chronické dráždění - nejpravděpodobněji infekční. Infekce může přicházet buď z dutiny nosní - chronické rýmy nebo právě od kořenů odumřelých zubů. Jako léčba polypů se obvykle používá lokálních kortikoidů k imunosupresi - potlačení zánětu a přemrštěných obranných reakcí organismu (lokální léčba nemá vedlejší účinky na celý organismus). Pokud to nezabere, mohou se zvolit tablety, které již pak působí celkově. Když není ani to úspěšné přichází na řadu chirurgické odstranění. Bohužel problém může někdy recidivovat, neboť nemusí být odstraněna primární příčina.


   Po ošetření kanálků může zub pár dní bolet. Je však velmi důležité, jak je toto ošetření provedeno, jak dokonale se podaří infekci v kanálcích zlikvidovat - jaké se používají metody, přístroje a dezinfekce, jak přesně je určena délka kanálku. Vzhledem k trojrozměrné stavbě zubní nervové dutiny (viz endodoncie) je tento zákrok často dosti náročný. Takže teoreticky mohou infekční problémy se zuby s polypy souviset, častěji se však v čelistních dutinách jako následek dráždění tvoří cysty - patologické dutiny. Při nachlazení mohou bolet i zuby, které jsou zdravé.

 

Bolest po trhání zubu, je vidět kost

 

Dobry den, chtěla jsem se zeptat. Před týdnem mi paní zubařka vytrhla 7 v pravo dole. Mám na okraji zubu kustku a v díře po zubu je vidět kost. Dostala jsem dren a antibiotika. Na kontroly chodim každy den a pořad to bolí. Co mam dělat?

 

Dobrý den,
nejpravděpodobněji se jedná o tzv. suché lůžko, kdy se po vytržení zubu odplaví krevní sraženina a zůstane holá kost, která se hůře hojí. Také je možné, že v ráně zůstala špička kořene, ale spíše půjde o první možnost. "Kůstka" bude asi ostrá hrana kosti - časem se sama zaoblí, nebo lze upravit vrtáčkem. Výměna drenu je v pořádku, často pomůže, když je napuštěn Chlumského roztokem (i když ho někteří nedoporučují, protože obsahuje fenol-potencionálně nezdravou látku). Další možností je dát do rány čtvrtku nějakého Acylpirinu max 1-2 denně, nebo lokální antibiotikum. I přes snahu je zde někdy léčba delší. Nekuřte a nepijte silný alkohol. Není špatné vyplachovat dvakrát denně protibakteriální ústní vodou s chlorhexidinem (lépe bez alkoholu).

 

Černá bulka na vnitřní straně tváře

 

 Dobrý den,
 mám takový malý problém a třeba mi dokážete poradit. Jsem studentem v Brně a
 nejsem zde u žádného lékaře natož u zubaře. Ovšem teď mám malý problém a nevím
 tedy na koho se obrátit, kam jít, proto se zkouším obracet na vás. Dnes jsem si
 objevil v ústech na vnitřní straně pravé tváře malou bulku. Při pohledu do
 zrcadla jsem zjistil že je tmavá (černá). Je opravdu malá, nijak nebolí, ani
 tkáň okolo nejeví žádné známky podráždění (zarudnutí apod.), ovšem znepokojuje
 mě to. Máte s tím zkušenosti, mohla by mi vaše ordinace s tím nějak pomoci?

 

Dobrý den,
pokud je tam útvar delší dobu, pak se pravděpodobně jedná o hemangiom - nezhoubný nádorek z cévní tkáně. Je - li to tam zatím krátce, může to být následek poranění - kousnutí a během cca 14 dní by se to mělo samo zhojit. V prvním případě provádíme odstranění pomocí laseru.

 

Necitlivý jazyk po trhání zubu

 

Prosim o radu. V úterý mě trhali zub, dostal jsem 2 injekce a dnes
je pátek a já necítím pořád polovinu jazyka, necítím ani chuť. Nevím, co se děje.
MUDr. má dovolenou. Děkuji za radu.

 

Dobrý den,
je možné, že byl při injekci pohmožděn jazykový nerv. U dolních stoliček se injekce nepíchá vedle ošetřovaného zubu, neboť je zde velmi silná kost a anestetikum by nezabralo. Proto se píchá víceméně poslepu - odhadem ke vstupu nervu do kosti, kde pak zapůsobí na celou půlku čelisti. V blízkosti se nachází i jazykový nerv. Stav který popisujete je obvykle po zhojení pomalu vratný. Na podporu regenerace nervu se doporučuje příjem vitamínu B. Pokud se trhala dolní osmička, mohl se nerv pohmoždit i při tomto, ne vždy snadném výkonu.
 
 

 

Rychlost zhotovení metalokeramického můstku

 

 Vážený pane doktore,
 mám dotaz ohledně můstku. Chci si nechat udělat horní náhradu všech zubů z
 metalokeramiky, ale nejsem schopna najít někoho, kdo mi jej zhotoví během krátké
 doby. Proto se Vás ptám, za jak dlouho jste schopen mi od první návštěvy u Vás
 můstek zhotovit. Děkuji.

 

Dobrý den,

obvyklá doba na větší fixní práce je 14 dní. Otázka je, z jakého důvodu si přejete rychlé zhotovení. Pokud by to bylo z obavy o vzhled a funkci od nabroušení až po odevzdání, tak se nemusíte bát. Po nabroušení zubů nasazujem standardně před odchodem provizorní můstek, který je zhotoven razidlovou metodou podle tvaru původních - vlastních zubů. Práce obvykle vyžaduje tři návštěvy.

1. Nabroušení, otisky, odevzdání provizorního můstku.

2. Zkouška kovové konstrukce. U větších prací necháváme tuto konstrukci vyfrézovat podle počítačem naskenovaného otisku z jednoho kusu kovu. To má oproti dřívějším metodám, kdy se roztavený kov vháněl do duté formy velikou výhodu. Je mnohem přesnější, jelikož nenastane smrštění při chladnutí roztaveného kovu. Smrštění mívá za následek ohnutí konstrukce, mezi ní a zubem vznikne prostor a zde se pak zub může pod můstkem kazit. Taková metoda stojí 490,- u větších můstků x 2. ( Nejsem si teď ale jistý, jestli to laboratoř aktuálně nezdražovala. )

3. Odevzdání a nalepení můstku.

 

Laboratoř je někdy schopna zhotovit práci i rychleji - za expresní příplatek.

 

 

Čištění zubního kamene

 

 Dobry den, chtel jsem se timto zeptat jestli prijimate nove pacienty a v jake cenove relaci se pacient s Vojenskou zdravotni pojistovnou pohybuje. Vcera jsem navstivil jednu ordinaci kde me odstranovali zubni kamen ultrazvukem, pan doktor se se mnou trapil rovnou hodinu a zaplatil jsem za tento zakrok rovnych 1800kc. Doma pak nastalo peklo kdyz jsem to rekl a pritelkyne mi na to rekla ze ji to u jejiho doktora nestoji ani korunu. Diky za odpoved.

 

Dobrý den,


   pojištěncům ve smluvních ordinacích by měl být odstraněn zubní kámen jednou ročně v rámci první prohlídky zdarma. Není specifikováno jak. Tzn. třeba i dlátkem - zubním :) . U nás to provádíme dvakrát ročně ultrazvukem. Jedná se ovšem o kámen uložený nad dásní - poměrně snadno dostupný. Odstranění kamene pod dásní, kam se s klasickým ultrazvukem nedostaneme je však něco jiného, je to náročnější a není to hrazené z pojištění. A právě kámen hluboko pod dásní může za parodontitidu (paradentozu). Tento kámen lze odstraňovat ručně pomocí tzv. kyret. My obvykle používáme přístroj Vector, který pod dáseň vhání leštící tekutinu. Ta je aktivovaná speciální ultrazvukovou koncovkou a kámen se čistí takřka bezbolestně. Ještě je třeba podotknout, že poddásňový kámen je třeba odstraňovat pouze v případech, kdy tam je a už se tam nachází hlubší - nečistitelné, dásňové kapsy - tzn. že ne u každého pacienta. Podrobnosti o této problematice můžete najít v našem článku o parodontitidě.

  

   Vaše cena za hodinu práce je přiměřená, s Vectorem by to podle počtu zubů mohlo být i více. Jinak na čištění zubů lze chodit také na dentální hygienu, která s pojišťovnami nemá smlouvy vůbec a tam to může být ještě dražší. Přítelkyně tedy může být klidná, protože je rozdíl mezi čištěním povrchového kamene za dvě minuty a důkladným čištěním kamene subgingiválního (pod dásní) a je i individuální, kolik toho kamene je a jak jsou hluboké parodontální choboty (dásňové kapsy).


   Máme smlouvy se všemi pojišťovnami a mezi pojištěnci neděláme rozdíly. Ano, pacienty zatím přijímáme.

Ustupují mi dásně a na zubech mám zářezy. Dá se s tím něco dělat?

  

   Ústup dásní je obvykle spojen s parodontitidou (paradentózou), kdy vlivem plaku vzniká zánět, který rozpouští spojení mezi zubem a kostí a později i samotnou kost. Díky tomu se kořeny mohou obnažovat. Dalším faktorem může být tvrdý zubní kartáček a horizontální čištění zubů (dopředu-dozadu) nebo i přetěžování zubu díky nevhodným skusovým poměrům.

 

   Zářezům na zubních krčcích se říká klínové defekty. V této oblasti je sklovina tenká a může se odloučit z několika příčin (podrobnější článek připravujeme). Pod sklovinou je zubovina, která je měkkčí a kde se "zářez" může prohlubovat rychleji. Zub je potom oslabený a někdy je defekt tak velký, že se otevře i dřeňová dutina. Pak je nutné odstranit nervy a zub ošetřit endodonticky.   

 

   Prevence: Měkký a hustý kartáček (např. Curaprox 3960 nebo 5460 - číslo znamená počet štětinek na hlavě kartáčku), nečistit horizontálně, ale malými kroužky a pak stíravě přes dáseň na zuby.

 

   Léčba: Při malých defektech a citlivých krčcích používat koncentrovaný fluoruid (např. Elmex gel) popř. pasty na citlivé krčky, které mohou citlivost dočasně zmírnit. U větších defektů můžeme krčky překrýt (a tak chránit) fotokompozitní výplní (nevrtá se do hloubky, výplň se nalepí na povrch), nebo lze použít vazivový štěp z patra a poškozený zub překrýt "novou dásní".

 

 

Mezizubní kartáčky nepoužívám, protože když jsem to zkoušela, tak mi krvácely dásně.

 

    Krvácení dásní při čištění není obvykle zapříčiněno vlastním čištěním (pokud používáme měkký a hustý kartáček), ale naopak zánětem, který vzniká při nedokonalém odstranění zubního plaku. Pokud máte chrup dobře ošetřen - mezizubně nejsou kazy, převislé výplně ani zubní kámen, tak po cca 7-14 dnech každodenního mezizubního čištění se krvácení velmi zmírní nebo spíše vymizí úplně. Jestliže je dáseň drážděna plakem a je v zánětu, tělo se brání a do toho místa prorůstají nové cévy, které mají za úkol produkty zánětu odvádět. Na to však samy bez pomoci mechanického očištění nestačí, a tak zánět ničí vše kolem.

 

   Pokud s mezizubním čištěním vytrváte a dáseň krvácet přestane, znamená to že se již hojí a zánět ustoupil. Přejeme trpělivost s mezizubním čištěním. Ze začátku to může být obtížné, ale: "Cvik dělá šampióna"  :). A nezapomeňte, důležitá je pravidelnost - nejlépe každý den před spaním.     

Bulka v ústech - je to nádor z nervové tkáně?

Dobrý den,
všimla jsem se zde na Vás obracejí lidé se žádostí o radu. Já už nevím na koho se obrátit, tak snad se nebudete zlobit, že se Vás také zeptám. Asi před 3 měsíci jsem si nahmatala bulku v ústech, a to pod pětkou úplně dole (nejde o zubní váček). Byla jsem u zubařky, ta mi udělala rentgen, na kosti nic nemám, ta je v pořádku. Říkala mi, že je to asi kostní výstupek, ale pro jistotu mě poslala na zubní kliniku. Tam mi řekli, že je to pravděpodobně neurinom, že je to na nervu a že jsou dvě možnosti - buď to pozorovat, nebo to vyříznout, ale s tím, že je velká pravděpodobnost, že by došlo k poškození nervu a já už nikdy necítila část rtu apod.(Akorát já myslela, že neurinom může být jen v mozku). Bulka je velká asi 0,5 cm...pravděpodobně se trošku zvětšila od doby, co jsem ji zaznamenala poprvé, ale nijak extrémně. Jinak má ta bulka barvu normální dásně, akorát jako kdyby byla pod tím trochu bílá, ale není tam hnis. okolí mám nezměněné...Sem tam jsem měla pocit, jakoby mě bolelo to místo, kde ta bulka je, ale někdy zase vůbec. A taky se ta bulka jednou zmenší, pak zvětší a pak zase zmenší a tak pořád dokola, což mi připadá trochu divné. Žádné jiné potíže nemám. Na další kontrolu mám jít na kliniku za 3 měsíce. Ale já mám pořád strach, jestli to nemůže být maligní nádor. Je mi 23 let. Můžete mi prosím poradit? Děkuji.

 

Dobrý den,
uvažovaný nádor je nezhoubný a vzniká z tkáně, která obaluje nervová vlákna. Terapii by mělo řešit specializované pracoviště - což by klinika měla být. Riziko necitlivosti části rtu je i u jiných zásahů v dolní čelisti - trhání zubů (osmičky, čtyřky, pětky) a i u implantací (na našem pracovišti k tomu naštěstí nikdy nedošlo).

Vzhledem k nezhoubnosti nádoru bych byl v klidu, i když přesné složení buněk lze potvrdit pravděpodobně jen histologicky - po odebrání tkáně. U nezhobného nádoru je hypoteticky možný maligní zvrat, ale není očekáváno, že by to mohlo být v řádech měsíců, či pár roků.

Změny velikosti jsou k zamyšlení a spíše bych čekal jinou, než nádorovou příčinu. Nejjednodušší vysvětlení - zvětšující se dutina s hnisem, stěna se poruší, hnis se vypustí, útvar se zmenší, otvor se uzavře, hnis se opět vytvoří, a tak dokola. I když uvádíte, že tato varianta byla vyloučena. Pak se může jednat o uzavřený vývod slinné žlázy, či jinou etiologii.

 

Poškozený jazykový nerv

Dobry den

Prosim Vas o radu, v kvetnu 2013 jsem mela pod celkovou anestezii vytazene vsechny 'OSMICKY". Od operace jsem mela hodne strpnutu pravu stranu jazyka, postupne se to zlepsilo ale porad to neni uplne v normale. Pouzivam vit B jak mi bylo doporuceno, je jeste sance ze tenhle stav uplne vymizi?

Dekuji

 

Dobrý den,
trhání dolních osmiček může být někdy velmi komplikované a v jejich blízkosti probíhají dva hlavní nervy - jeden pro jazyk a druhý pro půlku dolní čelisti a polovinu rtu. Jejich poškození může mít za následek částečnou nebo i úplnou ztátu citlivosti v těchto oblastech. Hojení probíhá řádově v měsících. Pokud se stav zlepšuje, je šance, že dojde k úplné reparaci.

 

 

Dotaz ohledně implantátu

Dobrý den, chtěla bych se touto cestou zeptat, za jak

dlouho lze nahradit vytržený zub implantátem.

Jeden mám již 3měsíce vytržený (5vlevo nahoře)a druhý (čtyřka vlevo nahoře) mě v blízké době čeká.

Děkuji Vám za odpověď.

 

Dobrý den,

po trhání v této oblasti je dobré počkat cca 5 měsíců. Kost je tu řidší a pravděpodobně i na výšku jí může být málo (hlavně u 5ky) a je možná potřeba sinus liftu. CT k určení možností implantace lze zhotovit o něco dříve.

 

 

Zásah do čelistního nervu při trhání dolní osmičky

 

   Dobry den, minuly patek jsem byla na vytrzeni 8 vpravo dole. Doted necitim pravou polovinu jazyka, ani celist. Je to takove brneni. Jak dlouho trva navrat do normalu? Pri zakroku jsem citila, jak lekar do nervu zasahl. Dekuji za odpoved.

 

Dobrý den, hojení může být velmi individuální (i týdny až měsíce).  Závisí to na míře narušení nervu. Doporučuji užívat vitamín B a oznámit to ošetřujícímu.